; movieschocolatebooks: Evanghelia dupa Pilat de Eric Emmanuel Schmitt by NICO

Pages

Saturday, November 19

Evanghelia dupa Pilat de Eric Emmanuel Schmitt by NICO"CE ESTE ADEVARUL? ADEVARUL MEU, AL TAU, AL ALTORA. … Exista tot atatea adevaruri, cati oameni. Numai forta impune cu armele sale adevarul …Adevarul este o victorie a ta, este o infrangere a altora, mai bine zis un armistitiu. Dar adevarul nu este niciodata singur, de aceea el nu exista."

Crezi sau nu? Esti credincios? A existat Fiul Lui Dumnezeu sau nu?

Intrebari si iar intrebari…si iar intrebari. Indoieli peste indoieli.
E normal sa ai indoieli, este normal sa te intrebi, este normal sa te abati din drum si sa te intrebi daca faci sau nu bine… Evanghelia dupa Pilat este cartea celor cu intrebari, a celor ce se indoiesc de tot ceea ce fac, dar destul de puternici sa mearga inainte.  


Imagini pentru Evanghelia dupa Pilat images


Ma intrebam daca ceea ce fac din punct de vedere religios este corect sau normal? Daca faptul ca ma rog doar cand sunt singura sau merg la biserica doar cand simt deschiderea de a o face...Daca am dezamagit pe Dumnezeu, daca trebuie sa fiu mai habotnica sau mai retinuta sau oare, cum ar trebui sa fiu? Exista oare o norma sau o regula pentru a te prezenta in fata lui Dumnezeu? Este normal sa crezi fara a-ti pune intrebari? Este normal sa nu crezi? Ce este normal? ….am aflat citind.

Normalul nu exista sau altfel spus, normalul este subiectiv, ca adevarul. Ceea ce este normal pentru mine, nu este neaparat normal si pentru altcineva. Felul in care eu imi arat credinta nu este asemanatoare cu a altcuiva…poate in anumite puncte, poate in anumite momente este …dar atat. Adevarul si normalul sunt subiective. Un lucru exista daca vrei sa existe, credinta exista daca vrei. O primesti daca o lasi sa intre, nu trebuie impusa sau fortata de dogme. Am citit si am aflat ceea ce cautam; am aflat ca Iisus se indoia, s-a indoit inclusiv pe cruce : "M-ai uitat Tata?" Este normal sa fii interogativ si ganditor, sa te retragi cand consideri ca nu mai poti face fata si sa nu te multumesti cu ceea ce iti este impus de altii. Evanghelia dupa Pilat ne arata un Ieshua (lisus in aceasta carte) om, nesigur, dar deschis ...un Ieshua interogativ si meditativ, care nu era constient de puterea sa, era modest, era deschis si increzator, era nepriceput in meseria sa umana de dulgher, era om . Iisus era nepriceput. Mi-a placut, am iubit aceasta idee. El, Atotputernicul era nepriceput, dadea gres si cu toate acestea continua, era ghidat de faprele bune si de ajutorul pe are il dadea oamenilor din jur. In timp ce dadea gres in unele, excela in altele, era imperfect… era uman, era ca mine, ca tine si ca toti cei care isi recunosc imperfectiunile….dar care incearca sa fie mai buni sau sa compenseze prin altele…era om.

Imi place idea unii ca exista oameni puternici care isi ararata slabiciunile, interogarile si dezamagirile, uneori, dar care nu se lasa doborati de ele. Ma gandeam ca trebuie sa mergi la biserica, sa fii acolo zi de zi, ca trebuie sa dai bisericii, ca trebuie sa fii trup si suflet acolo …dar nu, am aflat ca biserica nu este o institutie, o doctrina, o lege. Biserica este peste tot, ea reprezinta cunoastere si deschidere catre bine, bun si oameni, este alcatuita sau ar trebui alcatuita din exemplul unui OM care a facut bine, care asculta si dadea sfaturi, care facea bine- care a dat surplusul sau, care dormea in aer liber sau adapostit de ceilalti, care nu dorea maretie, nu dorea averi. Nu era preot cu cerinte si chitante…era o stare de bine, era iubire fata de toti oamenii, era speranta si liniste sufleteasca.

Evanghelia dupa Pilat este un punct de vedere frumos povestit, este o cautare de multi ani. Aceasta carte este pentru adultul cerebral si perfectionist in cautare de raspunsuri, este pentru toti oamenii care la un moment dat s-au intrebat daca sunt sau nu pe drumul cel bun, sau daca trebuie sa fii intr-un fel sau altul, sau daca trebuie sau nu sa fie precum cei multi, daca este normal sa fii diferit. Ce crezi? E normal ceea ce crezi tu ca este normal si ceea ce ai puterea sa sustii...adevarul tau. Acum ma simt normala din punctul acesta de vedere. Credinta mea si felul in care eu o manifest tine de mine si atat, este momentul meu cu divinitatea, este intima si unica. Este ca fiecare. Credinta este unica si personala. Iisus este unic. 

Cartile si studiul nu exclud magia, cuvintele sunt magice, discutiile sunt magice. Degeaba vorbesti multe, daca nu spui nimic concret. Degeaba te lauzi daca nu faci ceea ce spui, degeaba arati doar pentru a bifa un lucru facut de dragul audientei, degeaba te arati daca nu te si descoperi… ramai gol si in cautare de atentie. Poti face multe, poti bifa multe, degeaba…conteaza ce faci pentru tine, cu tine, prin tine. Iisus este peste tot, tot timpul…nu ai nevoie de o confirmare sau dovada, dovada este in tine. Exista daca vrei sa existe, este fiecare fapta buna pe care o faci, fiecare vorba buna pe care o adresezi, fiecare indoiala pe care o ai, fiecare moment de reflectie pe care il ai, fiecare retregare in tine.
Post a Comment