; movieschocolatebooks: Eric-Emmanuel Schmitt, Cea mai frumoasa carte din lume, citita altfel de NICO

Pages

Thursday, December 17

Eric-Emmanuel Schmitt, Cea mai frumoasa carte din lume, citita altfel de NICO

O carte de short stories. O carte usoara, atragatoare si cu mult lipici pe pagini, pune lipici pe degetele noastre, cu cuvinte si rasturnari de situatie atat de normal povestite incat socheaza. Povestirile acestea sunt viata, viata noastra. Momente ce ne fac sa spunem…''wow nu imi vine sa cred ca tocmai mi s-a intamplat asta'''sau ''mi se pare incredibila povestea ta,, sau ,,nu iti vine sa crezi ce tocmai am patit'' Ce poti sa patesti? ….viata.

Povestile lui Schmitt sunt viata mea, a ta, a oricui. Sunt povesti cu femei si vietile lor. Nu credeam ca un scriitor poate scrie atat de frumos si de adevarat despre o femeie, despre femeia din mine si nu numai. Scrie despre intamplari ce schimba viata, intamplari ce vin ca o palma de trezire, ca o satisfactie a unor greutati, ca un sentiment ce la un moment dat zguduie totul in noi…cartea acesta este viata insasi. Este usoara, lina, fluida…dar cu vartejuri inopinante. Este o carte cu si despre femei de tipuri diferite… sarace, bogate, triste,vesele, inversunate in lumea lor neinteleasa, femei ce se mint singure, femei ce spera la un dram de fericire, femei arogante, femei pozitive, luptatoare, dar si resemnate….femei. Femei mame, sotii, prietene, iubite, adorate, uitate…feme unice sunt adunate intr-o carte caleidoscop. Un caleidoscop de femei unite printr-un fir invizibil, un fir al indarjirii de a merge inainte, chiar si atunci cand acel mers devine chinuitor, somnambulic, aparent fara sens…. 

Image result for Eric-Emmanuel Schmitt, Cea mai frumoasa carte din lume,

Ideea este sa mergi inaitne, sa nu te opresti pentru ca la un moment dat totul capata sens. Poate ca tu nu vezi sensul, poate ca tie, personaj principal al cartii tale, al vietii tale sensul iti scapa, dar cineva, candva, va da sens vietii tale, va vedea ceea ce tie ti-a scapat, va declansa in tine o actiune, o reactie, un buton al sensului vietii tale. 

Cartea are opt povestiri: Wanda Wipping (aroganta cea temuta si de gheata), E o frumoasa zi cu ploaie (femeia nemultumita de sine, frumoasa invidiata…luptatoarea mea preferata), Intrusa (femeia organizata…durerea nevazuta, nesimtita, durerea fantoma), Falsul (femeia cinica), Totul pentru a fi fericita (femeia iubita), Printesa desculta (femeia misterioasa), Odette Toulemonde (femeia pozitiva si do right woman), Cea mai frumoasa carte din lume (Femeia mama si cea mai rascolitoare de suflete de mama si suflete de fiica scriitura). 

Tocmai am insiruit titlurile short story-urilor ce compun cartea. Nu e mare lucru… Sa nu credeti ca am povestit ceva din carte. Nu. Am spus doar ce tipuri de femei, sentimente, trairi si intamplari poti intalni. Cartea te lasa cu intrebari. Te face sa iti pui intrebari de genul: Eu as putea face asa ceva? …Ce as face in locul ei? Oare as reactiona la fel? Daca mi se intampla mie, as fi la fel de puternica, de intelegatoare, de pozitiva? As rezista oare? As putea sa merg mai departe? Carte te lasa cu intrebari…ceea ce cred ca este bine, pentru ca te scoate din paginile ei, devine parte din tine, din cotidianul tau si asa realizezi ca si tu esti o poveste, esti o carte cu viata, DA! tu, cel ce citesti aici esti o poveste. Depinde doar de tine sa fii o poveste ce merita citita, o poveste pe care altii sa fie bucurosi sa o citeasca sau o poveste ce urmeaza sa fie descoperita. Tu esti povestea ta, dar si a celor din jur. 

Parerea mea este ca scriitorul a reusit ceea ce orice scriitor isi doreste, sa il iei cu tine dincolo de starea materiala, fizica a cartii…sa il porti in realul tau de cititior. Sa te gandesti la povestile spuse de el. Ei bine, Eric- Emmanuel Schmitt a reusit asta. ‘-Of, ce vreme nesuferita exclama barbatul de alaturi Ea se mira singura cand se pomeni rostind: -Nu, va inselati. Nu trebuie sa spuneti ce vreme nesuferita, ci e o vreme frumoasa cu ploaie’ Vedeti? Este doar o chestiune de altenativa, un alt punct de vedere…o alta perspectiva. Poate ca la un moment dat nu vezi partea plina a paharului, de aceea trebuie sa mergi inainte….pentru ca in timp, cu rabdare…apare un alt punct de vedere. Chiar si timpul are nevoie de timp.
Post a Comment