; movieschocolatebooks: Bastarda Istanbulului- Elif Shafak by NICO

Pages

Saturday, August 15

Bastarda Istanbulului- Elif Shafak by NICO

Un titlu de carte puternic, te loveste si te face sa te pregatesti pentru ce este mai rau. Dar avem o carte frumoasa, calda si aromata am putea spune…Avem de-a face cu o poveste ciclica, o magie a vietii ce te loveste cu ceea ce i-ai dat si cu cee ace ai tinut ascuns in tine, doar pentru tine. Eu i-as fi spus ‘Povestea unei fete’ sau ‘Istanbulul si povestile lui’ sau si mai bine ar fi mers ‘Furia’..dar cred ca ar fi fost un titlu prea fad pentru diferitele povesti si fatete povestii ce sunt mai apoi unite intr-un fir principal. 

Bastarda Istanbulului’ este povestea mai multor personaje feminine, este lumea familiala a femeilor unei familii istanbuleze cu toate implicatiile si dedesubturile trecutului unei familii. Este o poveste ce porneste din acelasi punct temporal trecut, se desparte, pentru ca mai apoi sa se regaseasca si uneasca. Este poveste unor femei caractere, diferite, luptatoare si normale pana la urma. Parerea mea este ca femeile sunt luptatoare prin natura lor, prin instinctele materne cu care se nasc. Este o putere pe care nu o poti controla, doar o simti sau o manifesti fara sa te gandesti, instinctual. Cu ea treci prin multe. Femeile din acest roman nu sunt toate mame, dar sunt feminine, puternice, armonioase si frumoase prin diferentele dintre ele..dar mai presus de toate sunt misterioase, chiar magice. Frumusetea romanului este data de aceste personaje feminine care sunt motiv de expunere a unor evenimente istorice uimitoare, a istoriei Imperiului Otoman, istoriei armenilor ce au fost ucisi, torturati, mintiti, haituiti in timpul genocidului de la 1915 din Turcia, a istoriei republicii si per total, a istoriei universale...suntem un tot unitar pe acest pamant. Si de aici, din aceste conflicte trecute vedem repercursiunile si sechelele lasate de trecut asupra oamenilor, vedem fragilitatea si puterea omului, calitatea lui de a fi sau nu uman…Fapt: in 1915, 250 de intelectuali armeni au fost omorati sub diferite pretexte inchipuite, de catre turci. Pentru a putea sa dezbine si domine comunitatea armeana din Turcia, le-au omorat capetele destepte, intelectualii… restul au fugit, dar niciun om important nu a scapat. Se numeste genocid. De atunci, exista ura dintre turci si armeni. Dar partile si parerile sunt impartite, sechele si trairile, cosmarurile si tristetile sunt de ambele parti, iar autoarea ajunge la o concluzie pentru fiecare participant al istoriei: Turcii sufera de ura de sine. Armenii sufera de autocompatimire. Ce impresioneaza in povestea familiilor prezentate aici, a coincidentelor si povestilor ce despart si unesc aceste familii, sunt mancarurile, bucataria. 

Mancarea este subiect si personaj in acest roman. Mancarea si servitul mesei este cimentarea relatiilor familiale, regasire, acceptare si revolta. Trecut, prezent si viitor. Mancarea este ceea ce pastreaza unitatea unei familii. Mancarea traditionala, specificul fiecarei comunitati, tari si familii se invart toate in jurul mancarii, Membrii unei familii participa la prepararea mancarii si isi pun amprenta asupra ei, dezvaluindu-si personalitatea, secretetele, care altminteri sunt ascunse ochiului liber. Mancarea aduna familia si creaza amintiri, un trecut comun, o mostenire sufleteasca, un dans al aromelor. Este confirmarea timpului si spatiului in familia traditionala. Mancarea este personaj...dovada acestui fapt este ca fiecare capitol poarta denumirea unui element comestibil...mai putin unul, surprinzator si inchizator de drumuri. 

In Bastarda Istanbului descoperim lumi fantastice, colorate, imbietoare, intortochiate, pline de viata si de povesti. Imi plac povestile, chiar si obiectele cu povesti...poate de aceea mi-a placut cartea, Este despre un oras de poveste, un oras viu si schimbator, puternic si slab, frumos dar labirintizat, un oras cu suisuri si coborasuri... Istanbul. Orasul-barca, Umbrela atator etnii care vin si pleca…istoria o dovedeste. Orasul-umbrela. Orasul care se hraneste din Bosfor si care atrage locuitorii sai, tinandu-i prizonierii frumusetii lui. Orasul viu, Orasul lui Aysa, Zeliha, Banu, Feride, Cevriye, Gulsum, Petit-Ma, Shushan, Armanoush si nu numai… Orasul colorat de femeile ce il populeaza. Istanbul.

Cartea aceasta este o poveste cu tot ce ar putea atrage. Este o poveste de familie, pentru familii si pentru cititori ce iubesc cutitul, hraneste suflete insetate de povesti frumoase. Ea cuprinde povesti trecute, povesti prezente si povesti cu sperante....
Post a Comment