; movieschocolatebooks: The Judge by NICO

Pages

Tuesday, January 13

The Judge by NICO

The Judge ... Robert Duvall, Robert Downey Jr si Billy Bob Thorton. Filmul se descrie prin actorii sai, de data aceasta, prin ceea ce ei aduc cu sine in film si prin subiectul si actiunea filmului.

The Judge sau August Osage County in varianta masculina. Drama falimiala si subiect aproape adus la saturatie- baiat plecat din oras mic se intoarce sa ia parte si eventual sa rezolve o drama familiala. Evenimentele degenereaza si...probabil ramane. Robert Duval este ''judecatorul'', este tatal a trei barbati, sot si persoana respectata de locuitorii orasului sau, pentru integritatea sa. Robert Downey Jr- avocat, fiu, tata, frate, sot, barbat ambitios, destept si un pic in deriva. Billy Bob -sarpe. Billy Bob este ceea ce stie el sa fie- el! Sarpe prezentabil, rol scurt, dar vizibil. Avocat. Pentru ca acest film sa fie prezentabil, avocatul Robert Downey Jr avea nevoie de actori pe masura lui, care sa poata sa ii sustina rolul...si a avut. Robert Duvall este ceea ce stie el sa fie- prezenta ce impune si ramane pe retina, aduce cu sine trecutul, aduce bagajul de a fi un mare actor, comparabil lui Meryl Streep in Osage County- aproape o egaleaza.

Avocatul si fiul Downey Jr aduce cu sine carisma si spiritul sau cocky, aroganta si playfulness, aduce omul Downey in film... este un dansator prin rol, este exact ca Johnny Depp- un caracter, un personaj in sine...dar nu o egaleaza pe Julia Roberts in acelasi Osage County; poate nu o egaleaza pentru ca femeile au ceva al lor, se expun, isi asuma riscul expunerii sentimentelor. Sunt leoaice. Se lupta, se arunca, risca prin expunere, ele stiu asta...dar tot o fac. Se expun, dar si ''musca'', sunt mai ambitioase, mai pornite, dezamagirea o tranforma in arma, isi transforma slabiciunile in arme. Femeile sunt gata sa foloseasca multe cuvinte pentru a te face sa intelegi ceea ce ele simt- de aceea Robert Downey Jr nu o egaleaza pe Julia Roberts in variata sa de drama familiala. Este barbat. Barbatul din el il forteaza sa fie limitat in exprimare. Emblema ''asa sunt barbatii'' i se aplica...nu numai lui, poate aproape tuturor actorilor barbati, mai putin lui Robert Duvall- el este prea experimentat sa nu stie sa se exprime, este ''lup batran'', este alta categorie- upper class.

Acesta este un film despre probleme de familie, despre parinti ce incerca sa faca ceea ce stiu ei mai bine, astfel incat sa isi educe copilul in directia reusitei, a reusitei in viata. Parinti si copii ce pastreaza resentimente, tati ce incearca sa fie tati si exemplu. Fii ce se simt dezamagiti, lasati de-o parte, uitati, alienati de familie, paria printre ai lor si apoi, iar resentimente transformate in frustrari si chiar ura. Eu cred ca Downey a facut un rol bun, nu foarte bun, nu cel mai bun...bun. Glumele si fata lui sugubeata au diminuat acel ceva ce ar fi facut ca acest film sa fie mai dramatic, mai mult. Dar este doar parerea mea amatoare. Imi place Downey Jr, un bad boy slippery, arrogant and smart-ass. Dar nu este facut pentru drama sau nu am vazut ce trebuie. Sau poate sunt prea sentimentala si prefer cuvintele deschise, in locul limitarilor, prefer exprimarea deschisa a femeilor din Osage County, in locul dramei masculine din The Judge. The Judge este un film cu barbati, despre barbati, facut de barbati. Putini barbati isi asuma1 riscul exprimarii libere.Tatii cu fii, fratii intre ei...despre asta este vorba.

Cateodata nu e prea tarziu sa fii deschis, chiar daca esti barbat. Nu des- ca ai da dovada de prea multa slabiciune, ai deveni slab, dar macar atunci cand vezi ca ceva incepe sa doara, sa lasi ambitia si sa vorbesti. Robert Duvall, tatal... un alt Robert, Downey jr fiul, reusesc sa nu fie prea tarziu pentru o familie fictiva si o poveste frumoasa, despre barbati, ce sunt barbati...Poate de aceea ne si plac, noua femeilor, barbatii ca ne forteaza sa ii exploram, sa ii ghicim, sa ne lamentam si sa fim femei pentru ei., Barbati puternici si limitati in cuvinte...dar uneori e prea tarziu, pentru exprimare....sau poate nu.
Post a Comment