; movieschocolatebooks: Micul Print de Antoine de Saint-Exupéry by NICO

Pages

Tuesday, January 6

Micul Print de Antoine de Saint-Exupéry by NICO


Micul Print ar putea avea si un alt titlu ''pentru dragostea unei flori''. Am citit undeva, nu mai stiu exact unde ceva de genul: daca vrei sa scrii o carte si doare prea tare, scrie o carte pentru copii. Citind aceasta carte, cred ca intentia a fost sa dechida ochi si sa imbrace in subintelesuri naive realitatea ''serioasa''.

Micul Print este o carte in aparenta pentru copii. Este o carte pentru adultii cu o ramasita de copil, este hrana pentru copilul din noi, pentru nebunia ce ne stapaneste si este o haina pufoasa si frumoasa facuta pentru realitatea ce ne inconjoara...o realitate dezamagitoare uneori, un vartej ce ne prinde si din care reusim cu greu sa iesim sau sa ne ridicam... daca reusim.

Micul Print este povestea unui copil-adult-naiv, ce s-a indoit de dragostea florii sale, doar pentru ca aceasta nu era mieroasa si cu vorbe dulci mai tot timpul. Asa ca, suparat pe ea, a plecat prin lume sa descopere si alte lucruri noi ce i-ar putea umple inima de bucurie. Dar chiar in ziua plecarii, floarea a reusit sa il induioseze si sa isi arate adevaratele simtaminte fata de el, ocrotitorul ei si partenerul ei de vorbe. Atunci a realizat el ''tandretea ascunsa indaratul bietelor ei siretlicuri'', pentru ca ''florile sunt atat de contradictorii'' ,iar el '' era prea tanara ca sa stie sa o iubeasca'', dar pentru ca asa se hotarase... iar ea a inteles ca el trebuie sa plece.


In calatoriile sale, vedem lumea noastra, in care realitatea de zi cu zi ne loveste cu multe inutilitati cu care ne umplem viata, intalneste oameni ce se irosesc aiurea, fac activitati doar de dragul de a le face, fara a avea o insemnatate logica, ci doar pentru ca sunt superficiali, pentru ca mandria nu ii lasa sa fie normali si obisnuiti, oameni care vor sa uite dureri asa ca se ascund in spatele unor indeletniciri mai putin frumoase, oameni avari, oameni tristi...si mai toti cei intalniti- singuri, fara un alt suflet cu care sa isi impartaseasca activitatile, tristetea, bucuria sau dorintele. Singurele cuvinte de suflet si reale le are cu animalele sau florile, care simt naivitate omuletului curios si care il inteleg, il ajuta si chiar ii raspund la intrebari nerostite.

Toata povestea micului print este istorisita unui aviator, care la un moment dat si-a ascuns copilul din el, care si-a retezat creativitatea si imaginatia pentru a se alinia ''adultilor cunoscatori si seriosi'', pentru a deveni un om serios acceptat ca normal de societate ...dar fara stralucirea naivitatii si a creativitatii copilului.

Aviatorul fara sa isi dea seama, pastreaza in sine ascunsa bine o urma a neobisnuitului si fantasticului copilariei, astfel incat poate sa inteleaga intrebarile si cautarile in aparenta naive ale micului print. Aviatorul si printul devin trecut si prezent in ochii nostri. Calatoria micului print este calatoria fiecaruia dintre noi, este dorinta de special si de unicat a fiecaruia, este descoperirea faptului ca un lucru nu capata valoare decat daca tu ii acorzi timpul tau, vorbele tale, grija ta...daca tu il ''imblanzesti''. Si este normal sa iti para rau daca pierzi, inseamna ca iti pasa sau ca ti-a pasat, este normal sa te bucuri de o intalnire si sa o pui la suflet, este normal sa te bucuri de vederea unei persoane, daca acea persoana merita atentia ta, timpul tau. Micul print este fiecare din noi... eu, tu, trecutul dureros, viitorul necunoscut, este prezentul nesigur, este ceea ce ascundem de ceilalti ca sa nu fim raniti, dar si ceea ce oferim fara sa ne dam seama, pentru ca ''nu poti vedea bine decat cu inima. Esentialul este invizibil pentru ochi.'' Si pentru ca ceea ce este al nostru este cel mai important, chiar daca numai noi stim asta.

O carte trebuie citita pentru a fi inteleasa. Aceasta cu atat mai mult.
Post a Comment