; movieschocolatebooks: Copilul Divin de Pascal Bruckner by NICO

Pages

Thursday, January 29

Copilul Divin de Pascal Bruckner by NICO


Neputand fi pretutindeni, Dumnezeu a inventat mamele.- Yiddish proverb

Ce ai face, ca mama, pentru a te asigura ca viitorul copilulul tau va fi unul stralucit? Ca al tau copil va avea succes si va fi cel mai bun? Raspunsul este fara a sta pe ganduri: TOTUL!

...exact despre acest lucru este si Copilul Divin, despre o mama ce ofera copilului intelepciunea lumii. Ii da posibilitatea sa se dezvolte si sa se maturizeze inaintea celorlalti, inaintea multimii. Ii da avantajul gandirii si invatamintelor trecutului. Madeleine, fiica introvertita si stearsa, transformata de catre parinti in ''paria'' si fortata sa stea inchisa in singuratea ei, evadeaza casatorindu-se cu prima persoana ce i-a aratat un pic mai mult interes. Ramane insarcinata curand si in acel moment isi propune ca viitorul ei copil sa fie tot ceea ce ea nu a fost, chiar mai mult- sa fie cel mai destept, cel mai cel...si reuseste. Intamplator afla ca va avea gemeni: Celine si Luis.

Le ofera acestora prin intermediul microfoanelor, inregistrarilor si verbalizarilor proprii puterea cartilor, a cuvintelor si cunostintelor ce se afla in carti- carti de tot felul. Ii transforma in adulti cu discernamant, inca din perioada fetala. Cele noua luni de sarcina se transforma in transmitere si acumulare de informatie stiintifica, matematica, filozofica, literara etc- tot ceea ce mai marii timpului considerau a fi calitate tiparita. Cum necum, au deprins capacitati nebanuite, devenind enciclopedii ei insisi. Totul desfasurandu-se in taina, dar cu ajutorul doctorului Fontane si a surorii acestuia. Acesta este inceputul cartii, povestii, hiperbolizarii si distorsionarii realitatii pentru a fabula pe marginea unui subiect indragit de multi, daca nu de toti: puterea, mai clar- puterea absoluta.

Ce ai face daca ai avea puterea absoluta? Daca ai deveni intruchiparea ''liberului arbitru''? Daca ai fi atat de mare incat ai vorbi despre tine la persoana a treia si eventual cu litere mari?

Cartea aceasta este despre puterea absoluta. Sespre un copil care a ales sa nu se nasca, pentru ca lumea exterioara i-ar lua din capacitatile de concentrare asupa studiului, i-ar lua din unicitatea existentei pamantene, dar mai ales l-ar tine departe de suferinta oamenilor obisnuiti, a relelor si rautatilor lumii cotidiene. Alege sa ramana in adapostul si caldura materna, facand din mama sa o gazda permanenta. face din ea un provider de cunostinte si conoastere. Devine Copilul Divin, care il face chiar si pe Dumnezeu sa se supare si sa intoarca spatele umanitatii, creata chiar de El. Devine cel mai destept om de pe pamant, depasind valoarea filozofilor trecutului si prezentului, depasind oamenii de stiinta ai trecutului si prezentului sau. Devine copilul matur, puterea absoluta a momentului sau. Devine idealul fiecarui om in ceea ce priveste realizarea spirituala si existentiala. Ce se intampla cand o persoana are atat de multa cunoastere? Abuzeaza de ea. Oricat de destept ar fi, un om este in esenta un om,deci are slabiciuni. Are in el trufia maretiei si egoismul unicitatii. Devine materializarea liberului arbitru. Dar prea multa maretie distruge... prea mult din ceva particular distruge, modifica balanta interioara, creaza monstri. Luis, copilul divin, si-a insusit atributele maretiei si grandorii creierului si cunoasterii universale renegandu-si chiar creatorul....oare a facut bine?

Imi place Bruckner, a devenit unul dintre favoriti. Impleteste frumosul si uratul intr-o maniera ce nu te lasa sa abandonezi o carte, te prinde in mrejele uratului si cuvintelor, te prinde si te tine pana la sfarsit in povestea lui. La inceputul acestei povesti aproape nu il recunosteam printre cuvinte, parca nu erau ale lui...erau prea curate, prea frumos asezate si dadeau bine. Era un scriitor curat. Dar el nu este asa, este uratul si frumosul in acelasi timp, este indecenta si vulgaritatea vietii imbracate in cuvinte si ascunzand subintelesuri, cosmaruri si vise deopotriva. Face din sexualitate un personaj. Bruckner este noaptea fiecarui individ...cu visele, cosmarurile, dorintele, zbuciumurile si ascunzisurile sale, este noaptea cu stele si umbre, este ascutimea simturilor prin estomparea sau amplificarea alternativa a intunericului fiecaruia.
Post a Comment