; movieschocolatebooks: Hotul de carti by NICO

Pages

Friday, November 7

Hotul de carti by NICO


O carte ca un vis. O carte care este hrana pentru sufletul iubitorilor de carti, de cuvinte, de intelesuri ale literelor puse cap la cap, dincolo de lumea reala. ''Hotul de carti'' este povestea unei iubitoare de carti, care nu stia sa citeasca. Este povestea unei fete orfane de 13 ani, ce se desfasoara in timpul Germaniei naziste, a celui de-al doilea razboi mondial. Este viata oamenilor normali, dincolo de boala mintala a Fuhrerului, dincolo de grandomania bolnava a oamenilor politici ai vremii. Este povestea unor oameni normali, nemti ai Germaniei naziste- este povestea unor oameni ce vedem ca sunt umani, nu hipnotizati de vise ireale si uniformizatoare si dezbinatoare ...toate in acelasi timp. Este o poveste spusa la pesoanele intai si a treia de un personaj surprinzator: Moartea.

Moartea devine personaj cu suflet, cu dorinta de usurare a suferintei, observator obiectiv ce uita sa fie impartial pe parcursul desfasurarii povestii. Moartea devine umana. Ea este personajul ce vede si remarca ciudatenia fetei de 13 ani. Este cea care povesteste si mangaie cu atentie, ridica si aduna sufletele chinuite si agonizante din razboiul ce inconjoara si forteaza umanitatea sa fie altfel decat umana...si ea vede, dar nu poate face nimic. Vede oamenii ce sunt oameni, dincolo de zidurile caselor lor, in care se ascund suflete deznadajduite, pierdute, ratacite si gasite, se ascund orfani, parinti fara copii, oameni cu vise spulberate dar si oameni carora razboiul le da sansa sa fie cruzi, sa isi desfasoare nebunia si idealurile nebunesti. Liesle Memminger este o copila ce isi pierde pe rand tatal, fratele si apoi mama- vede cum moare fratele ei de frig si pneumonie, inmoaie sufletele parintilor adoptivi, a unei femei de gheata posesoarea unei biblioteci de vis, a unui evreu adapostit si haituit de identitatea sa ...dar mai ales a copiilor de pe strada ei, a lui Rudy- prietenul ei de suflet. Rudy care tot incearca sa ii fure un sarut, cu orice pret. Rudy ce il arora pe alergatorul de culoare Jessie Owens. Rudy razvratitul. Liesle este o luptatoare si o ambitioasa. Invata sa citeasca singura sau ajutata de tatal adoptiv, exerseaza cu prietenul ei evreu si ajunge sa scrie propria carte, o carte cere impresioneaza chiar si ultimul personaj din viata unui om- moartea. Personaj ce ajunge sa spuna: ''Sunt bantuita de oameni'' ... in acest caz de oamenii ce alcatuiau lumea lui Liesle.

Cartea este populata de oameni pe care nu ii cunosteam pana acum. Sunt oameni din timpul Germaniei naziste care nu erau de acord cu Hitler, cu idealurile lui, realizeaza ca visele lui nu sunt decat arme de manipulare, dar ei nu pot face nimic impotriva lui...decat sa duca o lupta tacita si sa se revolte din cand in cand cu pretul unor biciuiri, cu pretul injuriilor si al foamei ce devine boala nationala, cu pretul izolarii si persecutiilor sociale. Dincolo de uratenia razboiului si a unor oameni indoctrinati cu ideile altora, oameni goi si superficiali intalnim cartile...Sincer vorbind, nu am intalnit pana aici o asa descriere si indragire a cartilor, o asa putere data lor si cuvintelor ce le alcatuiesc. Avem o poveste in care de gasesc alte doua povesti integrate ca secvente ale ''Hotului de Carti'', avem o fata ce vede intr-o biblioteca paradisul nedescoperit, mangaie cartile aproape religios, le iubeste si le uraste in acelasi timp pentru puterea lor, ajunge sa fure carti pentru a descoperi interiorul lor, cuvintele... Avem de-a face cu o carte despre carti; o carte despre cuvinte si puterea cartilor. Vedem cum cititul leaga prietenii nabanuite, vedem cu cititul linisteste sufletele pierdute pe calea raului de atata dorinta de a se apara de rau, suflete uitate, vedem cum cartile salveaza oameni si induioseaza chiar si moartea. Descoperim impreuna cu Liesle intelesuri noi ale cuvintelor, vedem cum cuvintele dau putere de a merge mai departe, hranesc copiii infometati, pastreaza umanitatea in oameni, reprezinta amintiri si refugiu. Citim despre magia cuvintelor si o fata ce le considera familia ei, le considera EA.
Post a Comment