; movieschocolatebooks: Ce ne spunem cand nu ne vorbim de Chris Simion- o recenzie by NICO

Pages

Friday, September 19

Ce ne spunem cand nu ne vorbim de Chris Simion- o recenzie by NICO

“Ca sa inteleg Iadul, a trebuit mai intai sa trec prin el”

Asa incepe o carte ce te pune pe ganduri, ce te plimba prin intimitatea scrierilor dintre doi indragostiti, pe drumul si hatisurile unei erori. O eroare prin care personajul face cunostinta cu iadul. In aceste hatisuri il reneaga, chestioneaza, interogheaza si cearta pe Dumnezeu.

Aceasta poveste este spusa altfel- este facuta numai dialogul si corespondenta unui cuplu de indragostiti si din drafturile ei... mailuri netrimise, jurnalul ei dincolo de corespondenta, memoriile si preumblarile ei prin ideile, amintirile, visele si cosmarurile trecute, prezente si fara viitor. Este scrisa intim, foloseste ceea ce fiecare ascunde de ceilalti, foloseste sinele si sufletul... pune sufletul in cuvinte, ii da o forma... cuvintele devin suflet, se scriu impreuna si se creaza impreuna cuvant-suflet.

As putea spune ca are mai multe planuri: unul al relatiei si comunicarii dintre cei doi, unul al ei cu sinele si ratacirilor ei si unul care te zdruncina si chiar te enerveaza pentru ca te scoate din imaginea pe care ti-ai facut-o initial despre poveste si te arunca printre incertitudini si palme de trezire.

Primul plan al cartii este o poveste despre o eroare umana ce schimba vieti, schimba viata unei EA... o face fara viitor, o face sa traiasca prezentul, dar nu oricum. O face sa traiasca prezentul avand cutitul deasupra capului, intrebandu-se in fiecare seara daca a doua zi se va trezi si in fiecare dimineata daca aceea va fi ultima zi... gandindu-se la ziua de ieri, de alaltaieri, la saptamana trecuta, la anii trecuti, la EL- care nu mai face parte din prezentul ei. Cartea te face sa te intrebi ,,oare ce ai face daca...?'' Sincer acum...ce ai face daca ai fi diagnosticata cu cancer -numit de Ea ,,crin salbatic''? Chiar... ce ai face? Stiind ca esti in relatia vietii tale, stiind ca esti tanara, EL te iubeste si este parte din tine, respirarti acelasi aer, ganditi exact la fel, va completati perfect, va rmonizati intelectual, sexual si spiritual. Ei nu pot trai unul fara celalalt, snt o singura persoana pentru ca:

“Nu coboara nimeni in suflet ca tine”

Ce ai face? Ea a ales sa fuga si sa se retraga din relatie, a ales sa lupte de una singura pentru ca mai apoi sa se intoarca la el si sa reia totul, a ales sa nu ii spuna ce are pentru a-l proteja. Ea si-a facut alegerea, bazandu-se pe ceea ce stia si simtea ca are impreuna cu El... dar oare el este de acord cu alegerea ei, se impaca oare cu fuga ei? el stie un singur lucru si se agata de acesta cu disperare si anume, ceea ce ea ii repeta mereu : “Vreau sa traiesc cu tine tot.” ,,Sa nu crezi niciodata ce iti spun. Sa crezi doar ce simti” si el stie ce simte ea dincolo de cuvintele care il indeparteaza.

10780323

Ceea ce doare cel mai mult in aceasta carte (foarte plina de cuvinte de iubire, chiar excesiv de multe si la un moment dat obositoare... parand chiar false- pentru ca uneori si tacerea dintre doi oameni este placuta, nu e nevoie de cuvinte sa exprimi chiar tot, uneori cuvintele chiar strica atmosfera si conexiunea dintre doi oameni) sunt drafturile, unde vedem cum Floarea Soarelui- Ea este pierduta, dezorientata si singura fara el- Zmeul Albastru. Unde fetita din ea ramane fara aparare, copilul din fiecare este pierdut si lasat descoperit in fata vicisitudinilor vremii si oamenilor. Vedem cum verdictul bolii si mai apoi aflarea erorii duce la disperarea si pierderea orientarii si aproape pierderea mintilor, citim despre coborarea in infernul deznadejdii si a abandonului, a luarii de la capat, a nevoii de Dumnezeu prezent si despre nevoia credintei in iubirea de sine, iubirea de aproape, iubirea pamanteana si nepamanteana.

Ultimul plan al cartii este cel ce te palmuieste cu indoielile povestii, te scoate din atmosfera plina de iubire si te arunca in ironii, cautari, explicatii, revolte si iar alte explicatii prin care sa ne convinga ca aceasta poveste ar avea un sens real.... aleg sa ma dezic de aceasta parte pentru ca nu mi-a placut. Nu imi plac explicatiile ce dureaza mult si te invart si te ametesc si te incarca prin si de cuvinte multe. parerea mea este ca daca apar aceste explicatii multe ceva trebuie si se vrea ascuns. - dar aceasta este doar parerea mea...

Cartea per ansamblu este o noutate atat ca forma cat si ca fond, subiect. Pune semne d eintrebare. te pune in ipostaza empatiei, te forteaza sa empatizezi cu floarea soarelui ( EA isi creaza paralel cu lumea reala , o lume de basm, dar de proportii mici si atragator de vesele in tristetea faptelor expuse)

ce ai face daca doctorii ti-ar pune verdictul cancer? ... pentru ca apoi sa afli ca a fost o eroare..
Post a Comment