; movieschocolatebooks: A thousand times good night by NICO

Pages

Saturday, May 31

A thousand times good night by NICO

''When you'll grow up, you'll see, that there is something inside you stronger than everything'' ...Da, exista si se numeste pasiune. Cand o sa cresti, daca ai acest noroc, iti vei descoperi o pasiune, acel ceva ce te face sa treci peste tot, toate, toti. Pasiunea te va hrani si te va topi, pasiunea te va inalta si te face sa treci peste normal, peste obisnuit si peste familiar.


A thousand times good night este un film despre pasiune, ar putea fi un manual de folosre si traire a pasiunii si cu pasiunea. Avem o Juliette Binoche atat de curata si frumoasa, incat rolul curge natural si lin- lin este doar un fel de a spune, pentru ca rolul femeii cu o pasiune este in toate felurile zduncinatoare, numai lin, nu ...dar vorba aceea: apele line sunt adanci... Juliette este fotograful de razboi, Rebecca, vocea celor ce nu pot vorbi, vocea celor ce nu pot fi auziti si facuti remarcati; ea este mama, sotie, fotograf profesionist ce schimba 

perceptia lumii, ce trezeste lumea incojurata de inocenta si liniste. Dar nu poti fi bun- buna la toate. Trebuie sa stii cand sa renunti, sa stii si sa realizezi cat si pana unde poti merge...Ea incearca sa fie femeia normala cu atributiile ei de mama si sotie, dar si profesionistul ce are darul de a vedea prin obiectivul aparatului, ceea ce numai ea poate sa vada... Poate daca era barbat, ar fi fost mai usor acceptata de familie, pentru ca femeile au darul sacrificiului, al dorintei de a fi pe plac, au in ele spiritul matern de protejare dar si puterea de a fi orice isi propun. Rebecca este intre doua lumi, este femeia ce se doreste iubita, pentru ca este femeie, dar este si profesionistul manat de pasiune... pasiunea este cuvant scump si rar. Folosit in zilele noastre cu sens diminuat de substanta -ca mai nou folositele saluturi: 'te pup' sau 'love you'- spus fara incarcatura lui de baza, toate sunt doar cuvinte frumoase carora le-a fost furat continutul, au devenit superficiale... Ce-ar fi ca atunci cand o zici, chiar sa o faci sau sa simti ceea ce zici. Asa si cu pasiunea...multi vorbesc despre ea, putini o traiesc cu adevarat, putini o simt si mai ales putini au descoperit-o. Ma inclin in fata celor ce au descoperit-o, dar mai ales in fata celor ce o dezvolta, traiesc si o simt curgand precum sangele, de fapt este sangele lor...le iei pasiunea si ii vezi cum se sting, ii vezi cum devin actorii propriei vieti, nu personajul real. Aceasta este Rebecca, femeia care incearca sa fie normala pentru sotul si copiii ei. O vezi cum se straduieste cu se lupta cu ea, o vezi cum verbalizeaza si spune tare cuvintele de renuntare la pasiunea ei, pentru ca isi raneste familia ...si incearca, se vede cum rupe din ea si incearca sa fie normala (normala pentru ceilalti-devine marioneta propriei vieti). La un moment dat ai impresia ca a reusit...apoi, fara nicio premeditare intervine acel ''trigger point'' care rastoarna tot ce incercase sa construiasca ''normal'', astfel realizand ca ea nu poate fi normala si pasiunea ei, este mai presus de de fiinta ei si a celor ce o iubesc...si pana la urma cine te iubeste, te accepta asa cum esti. Te accepta cu pasiunile tale, cu felul tau diferit de a trai viata ce ti-a fost data, te accepta pentru ca te iubeste, asa cum face si fiica ei mai mare, Steph, in discutia closure ce o au la sfarsitul filmului: 'Rebecca: Are you scared? Steph: Yes!...but it's ok''. 
Un film despre pasiune ca mod de viata, despre oameni de calitate (calitatea- valoare din puctul meu de vedere), despre idealuri inalte, furie, resemnare, revolta, acceptare, respingere, iubire ...dar mai ales, despre oameni curajosi ce stiu ca a fi tu insuti este greu, dar nu imposibil. Este greu pana iei decizia de a fi cum esti tu ''inside''- adevarul este ca esti mult mai puternic si mai increzator in ceea ce faci, daca stii ca cineva, acolo, undeva te sustine si te intelege, te accepta asa cum esti . Este un film despre femei puternice...Exista asa ceva, stiu ca exista, aceste femei muta munti pentru pasiunile lor si ceea ce ele numesc ''acasa''. Un fim ca o explozie... 
PS: A thousand times good night sunt acele nopti in care o mama nu a spus ''noapte buna'' copiilor ei... normalul unora, sunt nestematele altora.


Post a Comment