; movieschocolatebooks: August Osage County-poti fi puternic daca esti egoist

Pages

Monday, February 24

August Osage County-poti fi puternic daca esti egoist


August Osage County sau cand femeile conduc lumea. Acest film este despre femei puternice, femei slabe, femei copil, femei mame, femei goale, femei disperate...este despre tot ce reprezinta sau ar putea reprezenta o femeie la un anumit moment din viata. Avem de-a face cu o lume matriarhala, un microcosmos haotic si puternic- cu o Meryl Streep drept- Violet Weston- leoaica- puternica, organizata, egoista, nevrotica, dezamagita, pierduta, regasita, induiosatoare, dar si calculata. Este capul familiei Weston, este mama a trei fete, sora si sotie... toate indatoririle facandusi-le atipic. Sotie cicalitoare, agasanta, egoista, aflata in continua competitie cu un sot ce ii da un sens in viata si o lasa sa fie ceea ce ea isi doreste sa fie, ii ofera lumea in care sa se desfasoare si sa isi joace rolul de primadona. El este si personajul lipsa ce da motivul filmului. 


Violet Weson este mama a trei fiice total diferite ca personalitate, dar unite prin trasatura comuna femeilor Weston: puterea de a se ridica si de a merge spre ceea ce doresc, puterea de a fi in picioare pentru ele insele si scopul lor- implicand sau nu alte persoane, puterea de a-si face si reface viata. Julia Roberts este alaturi de Julianne Nicholson si Juliette Lewis o forta. Sunt surorile ce isi au radacinile intr-o casa plina de amintiri, '' fantome'' ale trecutului ce ies la iveala cu scop si o caldura ce devine personaj al filmului prin repetarea continua si obsedanta a efectelor ce avute asupara familiei. Julia, in rolul Barbarei Weston este mama si sotie abandonata, ranita in orgoliul si feminitatea proprie. Mama ce se considera prea dura pentru fiica sa, dar care vede in aceasta trasaturile si viitorul clanului femeilor Weston, chiar impulsonand-o in acest sens sa supravietuiasca, prin orice mijloace: “Listen to me: die after me, all right? I don't care what else you do, where you go, how you screw up your life, just... survive. Outlive me, please.” ...o indeamna chiar sa i se impotriveasca si sa se se lupte no matter what. Chiar daca pe parcursul filmului se simte ca si cum s-ar ineca in propria viata si propria familie, reuseste sa supravietuiasca si sa se ridice- sa devina o persoana ce se iubeste mai mult pe sine, astfel incat sa se poata bucura de viata, sa mearga mai departe, calcand peste tot si toate...Julia este o forta in acest film, este un munte de hotarare si putere. Juliette Lewis pe care o iubesc pur si simplu de la Natural Born Killers, Cape Fear si Kalifornia, este aici Karen Weston, o femeie cam ratacita de cele reale in aparenta, dar cu un scop precis, acela de a-si reface cu orice pret viata... chiar cu orice pret, cu pretul ranirii si indepartarii de familie... si reuseste. Pare slaba de ingeri si shallow, dar sub aceste feminisme aproape parodiate, se afla o femeie ranita, disperata, calculata.

    Julianne Nicholson este Ivy Weston o sora fada si minimalizata de familie, asemenea unei paria, unei no name no face person, este cea care nu a comentat si nici pus in discutie vreo decizie a familiei, este apa linistita si adanca... este cea care surprinde cel mai mult prin hotarare si atitudine... da totul la o parte pentru a-si trai viata asa cum isi doreste, ajunsa la un punct maxim de indurare, este cea care isca cele mai multe si aprigi valuri in familie prin decizia finala pe care o ia...este rece si fara scrupule, poate chiar cea mai dura si mai hotararta dintre surori... Acesta nu este un film de familie, nu este un film vesel si limpede...este un film ca o viata, mai mult egoista si cu multe palme de wake up call...tot respectul pentru aceste femei- actor!

    Post a Comment