; movieschocolatebooks: Her by Nico

Pages

Sunday, January 26

Her by Nico

Fie ca recunosti sau nu, tu, barbat ai nevoie de o ea- HER, sa te faca sa te simti al ei. Asa cum si tu, femeie, ai nevoie sa te simti protejata si iubita de un El...sa va intregiti si sa va daramati pentru a va construi la loc impreuna. Tu, barbat vrei sa te faca vulnerabil ei dar puternic in fata lumii. In filmul regizat si scris de Spike Jonze (acelasi regizor si unul dintre autorii minunatului Where the wild things are) un el trecut prin divort se apara bine de tot ce ar putea sa ii deranjeze viata abia de el stiuta, folosindu-se de tehnologie multa si distractiva, dusa pana la o individualizare si o personalizare atat de eficiente, incat aproape se realizeaza transferul de sentimente om- masina. Aici, se vad cum, cautarile fiecaruia de obtinere a perfectiunii, a partenerului perfect aproape s-au incheiat. Si sa fim seriosi...e greu sa relationezi, sa conversezi si sa te exprimi cu adevarat cu o alta persoana, chiar daca incerci sa rezolvi o divergenta parteneriala sau sa ajuti cuplul din care faci parte sa evolueze sau sa se mentina.


Despre aceste lucruri este HER. HER ESTE O REALITATE, intr-o lume ce ar putea fi a noastra, un viitor nu prea indepartat, cu tehnologie ce satisface aproape toate nevoile....DUREROASA, DAR REALITATE... cu un JOAQUIN PHOENIX dirijor al unei 'orchestre' de el vazute, al unui film alcatuit din oameni orchestra, cu el dirijor...duce tot filmul pe umerii sai. Este ficare barbat la un moment dat in viata sa. este toti- partial si in general. este barbatul secolului XXI cu o ea perfecta. Acest film s-ar mai prezenta si sub motto-ul: 'nu avem wi-fi, vorbiti unul cu celalalt'... 'nu exista relatie perfecta, voi o faceti sa fie perfecta'... 'femeile sunt facute sa fie admirate, rascolitoare, muzicale'... sau 'poti trai singur pana la un punct'.


Singuratatea lui Joaquin dar si a lui Amy Adams, poate fi o rezolvare pentru cei mai raniti dintre 'pamanteni', poate fi un mod de a se apara de eventualele rani. Nu se apara de fapt impotriva cuiva, ci se apara pe sine, se protejeaza...si se protejeaza inchizandu-se in sine, in ''treburi'' care aparent le umplu viata si mintea...pana ajung seara acasa si se aseaza in pat, unde cea de-a doua perna este rece si unde daca te trezesti noaptea brusc si simti nevoia sa comunici cu cineva despre ceea ce aparent te-a speriat si trezit si nu poti, pentru ca nu ai cu cine...si infrunti toate singuratatile de frica sa nu fii iar ranit. Asa face Theodore Twombly jucat de taciturnul, dar profundul domn Joaquin Phoenix. In lumea secolului nostru totul se rezuma la gasirea metodei celei mai eficace de rezolvare a unei probleme. Si cum credeti ca se intampla aceasta rezolvare? Prin eliminare...da! prin eliminare. Nimic nu este forever. Rectific...Nimic nu mai este forever. Daca ceea ce ai nu se incadreza celor dorite de tine, devii caine cu tine si tai in carne vie, te tai pe tine insuti de la frau liber dat mintii de ''a se prosti', de a se indragosti, de a se relaxa in prezenta unei posibile persoane-partener. Te faci calculat si logic, te faci organizat si cerebral si faci acestea, in primul rand cu tine. Nu iti mai acorzi luxul greselilor si incercarilor. Dar chiar daca tu suferi si aparent esti ermetic simtamintelor ce te-ar face vulnerabil in fata unui posibil partener, te deschizi in alte parti- in hobby-uri, in pasiuni aparent nebanuite dar, pentru ceilalti ramai departe.


EA este Scarlett, sexy voice Scarlett. Trebuia o voce pe care sa o recunosti dintr-o mie. Trebuia sa fie o voce PE CARE SA O VISEZI SI SA TE FACA, BARBAT FIIND, SA O CAUTI , cu inflectiunile si caracteristicile persoanei ce o poseda, iar Scarlett a avut curajul sa ramana o diferita. Ea este intruchiparea perfectiunii femeii din mintea barbatului. Cea care accepta tot ceea ce zice el, fara a riposta, doar accepta tacit si nu deranjeaza, in aparenta. Ea este intruchiparea minusurilor si plusurilor barbatului ce il are partener. Pornind de la complexul oedipian, Samatha, jucata (jucata e mult spus... vorbita) de focoasa Scarlett este creeata special pentru un el, in acest caz domnul Phoenix... si de aici, o interesanta poveste de dragoste intre un om aproape ermetic in exprimarea sentimentelor (desi este scriitor al unora dintre cele mai frumoase scrisori drept job) si o OS (operational system)- un sistem operational creea special pentru a raspunde nevoilor unui om. Vedem cum oamenii pot deveni benevol aproape computere iar aceste OS se umanizeaza, cautand sa inteleaga complexitatea trairilor ce ne compun, ce ne individualizeaza, ne fac ceea ce suntem... oameni, mai buni sau mai rai, mai deschisi sau mai inchisi...dar totusi oameni. HER este un film cuminte, este un film care nu te ia pe sus, dar te rascoleste in locuri pe care nu stiai ca le ai, te face sa te intrebi: CE-AR FI DACA...? AS PUTEA OARE...? CAT AS PUTEA SA INDUR?
Post a Comment