; movieschocolatebooks: No country for old men- The Bardem by Cheltuitus Banus

Pages

Tuesday, September 3

No country for old men- The Bardem by Cheltuitus Banus

...si Dumnezeu l-a creat pe Javier Bardem si a zis: sa faci film, sa fii expresiv si sa nu te multumesti cu roluri ce te ingradesc, sa dai prin tine, puterea Mea de a Ma transforma si de a inspira oamenii...si Bardem s-a supus vointei Lui...si a acceptat roluri peste roluri, in filme diferite, in tari diferite cu regizori diferiti. Bardem- Florentino Ariza in 'Dragoste in vremea holerei' (2007), 'Nu exista tara pentru oameni batrani' (2007), 'Vicky Cristina Barcelona' (2008) sau Uxbal in 'Biutiful' (2010)... nu voi aminti de rolul din 'Mananca, roaga-te, iubeste' (2010)- consider ca atunci obosise din a fi maret si il consider un scurt nap, in mijlocul unei zile istovitoare- este ca un moment de pauza sau de stupiditate, pe care toti il avem...necontrolat. Ar mai fi de amintit Father Quintana in 'To the wonder' si Silva in '007 Skyfall'- aceste roluri mi le amintesc eu.

In ''No country for old men'' este raul intruchipat- Anton Chigurh, este masiv (parca hainele ii sunt mici, nepotrivite, nu il cuprind, plesnesc pe el), organizat, calm (ochii ii tradeaza trairile si actiunile- uneori dupa ce le infaptuieste), tacut si inventiv ca villan, este un criminal platit si de neclintit in scopul lui. Este atat de expresiv auditiv si vizual, incat te surprine si infioara prin prezenta. Expresivitatea ochilor lui este hipnotizanta- ochii mari si rotunzi, iar scena de inceput, este macabra datorita ochilor lui Bardem, nu a actului sau de a omora pe cineva. Are un rol de criminal psihopat, cu scopuri clare si de neclintit, este de neinlaturat si de neoprit chiar si de catre cei ce initial il angajasera, chiar si dupa ce isi indeplineste scopul pentru care fusese angajat. Este psihopatul cu scopuri simple dar precise.Trece peste autoritati- sunt doar un mic inconvenient pentru el, calmul salvandu-l de nereusita, trece peste angajatori si trece chiar si peste contrabalansul sau, Carson Wells (Woody Harrelson- nu stiu ce parere aveti despre el, dar mie imi place Woody ever since 'Natural born killers'). Bardem aluneca prin actiunea filmului precum apa raului momentan salvator pentru Llewelyn Moss (Josh Brolin).

 Filmul incepe cu prezenta surpriza a lui Bardem, transformat si transfigurat, aparent subjugat de lege, dar profitor de situatia ce i se iveste. Demonstreaza de ce a fost ales pentru rol, de ce a fost nominalizat la Oscar si de ce l-a castigat- este cameleon. Este inventiv ca psihopat criminal, iti da senzatia de calm asupara situatiilor, un calm inselator deoarece ochii il tradeaza in nebunia sa...ochii ce transmit forta si nebunie, parca sunt din alta lume...il privesti si iti dai seama ca are ajutor nesperat din parti intunecate, astfel incat reuseste sa se strecoare din fiecare situatie ce l-ar pune in dificultate. De fapt, nimic nu il pune in dificultate, nici chiar arma sa ciudata, ce ar parea greoaie pentru un criminal profesionisr, ce ar trebui sa se miste repede si fara zgomot- un tub cu aer comprimat si furtun...dupa cum spune chiar Anton Chigurh personajul, important este sa alegi o singura arma buna...a lui este la fel de ciudata ca el...i se potriveste de minune... Bardem este unic.
Post a Comment