; movieschocolatebooks: Obsesii by Cheltuitus Banus

Pages

Saturday, June 22

Obsesii by Cheltuitus Banus


Obsesii. Hannibal Lecter. De ce nu il urasc pe Hannibal? Ar trebui urat, urat din tot sufletul, este un criminal, un criminal cu sange rece, este nebun de criminal, este cel mai destept nebun criminal ce iti ramane pe retina. Este the Master. Mads Mikkelsen interpretandu-l este manusa, este perfect adaptat rolului si scenariului. Spre deosebire de predecesorul sau, Hopkins, este infiorator de inuman si amuzat de ceea ce face...El gateste- are un hobby. Hobby-ul lui este sens si senzualitate, face ''dragoste'' cu mancarea sa, o savureaza din priviri si o ridica la stadiul de arta. Ce pot spune? Nu oricine gateste oameni... Trebuie urat pentru hobby-ul lui. Dar o face magistral...este rece, dar uman in reactii.
Hopkins era o lume a sa, un nebun perfect adaptat lumii inconjuratoare prin haine si limitabilitate, avea miscarile gandite cu scop, era limitat in actiuni, omora pentru show off, era spectaculos si populist. Avea privirea rece, dar nebuna. Era un actor in propriul scenariu, nu gresea, anticipa si era imprevizibil. Este un alfa pe domeniul lui de nebuni. Este alfa pentru ca pare normal in aparenta. Mads este un altfel de alfa, este un personaj pornind cu handicapul succesului predecesorului...Dar handicapul a fost transformat in avantaj. Este diferit. Total diferit. Un personaj atemporal prin haine, maniere si dorinte exprimate. Este rece, dar face greseli, il umanizeaza. Greselile si scaparile il fac uman. Imi place personajul pentru ca este atat de destept si omni, pluri, super, extra, mega dezvolatat si inteligent. Este peste tot si peste toate, este in trecutul nebanuit al fiecarui personaj si a fiecarei actiuni.


Hannibal- Mads este un personaj perfect, dar nu nebun, nu un nebun al filmelor, este un nebun al cartilor, al gandului, al imaginatiei exersate si desfasurate in paginile unei carti. Este personaj discret, dar omniprezent. Este rece, dar are scapari umane (spre deosebire de Hopkins-perfect inuman, dar adaptat cerintei filmului si publicului doritor de extravaganta si show off). Hannibal este uman pentru ca are scapari umane, realizeaza asta si se repliaza si reorganizeaza regretand scaparea, devine apoi robot in propriul rau. Devine atragator dincolo de rautatea mascata pefect- de fapt, nu este rau, nu are manifestari si ganduri rautacioase, nu are un comportament de rau, nu este mean or with a mean behaviour- he behaves himself beautifully. Are privire fixa, mimica impenetrabila...dar umanul din el iese la suprafata printr-o privire fara control, sau un gest de deschidere a unei agende sau o miscare a unui deget. Devine uman si iti dai seama ca are un rol, un rol sustinut de hainele aproape vintage, manierele politicoase, delimitarea spatiului personal de al celorlalti, lipsa de contact prietenesc- desi doreste prieteni, dar prin felul lui de a fi pare a se descurca singur de minune, de aceea nu ii este cautata prietenia, ci sfatul, de aceea sufera si are scapari umane... Nu se doreste doar sfatuitorul, ci si prietenul- chiar si cei mai reci dintre noi au nevoie de prieteni, au nevoie sa rada cu un prieten fara a se gandi la control. Hannibal isi asuma rolul de sfatuitor si personaj omniprezent, superinteligent si atemporal. Este in trecutul fiecarui personaj, este in formarea si dezvolatarea fiecaruia. Este trecut prin mai multe meserii si detine un numar impresionant de abilitati. Trecutul sau l-a format si indreptat spre un skill suprem- psihologia si psihanaliza- luand din uman, continutul, nu forma, luand partea nevazuta si aproape dumnezeiasca a fiecaruia- psihicul uman- si manipulandu-l. Creierul si reactiile umane sunt lut in fata lui, de aceea a fost nevoie de un personaj paralel, care sa ii faca fata.


Personajul interpretat de Hugh Dancy- Will Graham- este venit din alta lume, este aproape somnambul si autist, este inzestrat cu calitati si insusiri aproape stiintifico-fantastice, tocmai pentru a-i face fata lui Hannibal. Hannibal ce are cel mai ciudat si respingator hobby posibil- mananca oameni, ii savureaza, ii imparte. Este precum apa, se infiltreaza fara sa iti dai seama, te inconjoara si te trezesti sau prea tarziu. Este magistral in realizarile sale, perfect. Persoanele cu hobby sunt cele mai bune in realizarea unei actiuni legate de hobby-ul exersat, pentru ca ele o fac cu pasiune si dedicatie, fac o arta din hobby-ul lor, sunt ceative si obtin maximum din actiunea lor, sunt artisti ai hobyy-ului propriu, se autodepasesc si sunt incantati de provocari. Acesta este Hannibal- Mads, vazut de mine, obsesia momentului meu.
Post a Comment