; movieschocolatebooks: We need to talk about Kevin

Pages

Sunday, February 24

We need to talk about Kevin

Filmul asta e cosmarul oricarei mame care se confrunta cu dificultati de comunicare cu proprii ei copii. Dupa momentul savuros in care dai vina pe genele tatalui, incepi sa-ti pui intrebari serioase in legatura cu abilitatile tale innascute de a fi o mama buna. In cazurile fericite, afli ca nu exista o reteta de succes si inveti alaturi de copilul tau sa depasesti fiecare moment dificil, insa exista si situatii in care te pierzi pe tine insati si copilul tau, undeva pe drum. 

We need to talk about Kevin (2011) este esecului unei mame de a reusi sa patrunda in universul baiatului ei, Kevin si de a stabili o forma de comunicare cu acesta. Filmul este o poveste despre temerile, vina si groaza traite de o femeie al carei fiu adolescent comite un masacru asemanator celui din Columbine, Statele Unite, din 1999. Tilda Swinton o interpreteaza pe Eva, un spirit liber, casatorita cu Franklin (John C. Reilly), un tip domestic facut pentru viata in suburbii, cu care aceasta are doi copii: pe Kevin (Ezra Miller), un adolescent arogant si greu de suportat si pe angelica Celia (Ashley Gerasimovich), sora lui mai mica. Povestea familiei gliseaza in timp, momentele placute din timpul calatoriilor Evei in Europa alternand cu scene triste din viata de cuplu. Eva pare inital sa sufere de o severa criza postnatala caci nu se poate obisnui cu baiatul care nu raspunde incercarilor ei sporadice de afectiune. Pe masura ce creste, distanta dintre ei se adanceste, Kevin preferand compania tatalui, in mod fatis si deliberat. Nasterea Celiei vine ca o confirmare a spiritului malefic al lui Kevin, caci fetita este adorabila si comunicativa si cu toate ca ii cucereste pe parintii ei, starneste antipatia fratelui ei.

Filmul este remarcabil prin felul haotic in care este construit; cu imaginile reconfortante din trecut ce alterneaza cu cele inspaimantatoare din prezent, cu scene puternice precum cea in care Eva se scalda in gramada de tomate storcite ce rezoneaza cu modul frenetic in care incearca sa curete vopseaua rosie cu care casa si masina ii sunt vandalizate noapte de noapte. Existenta Evei se imparte in viata de dinainte de Kevin, plina de calatorii si experiente pozitive, alaturi de barbatul iubit si viata de dupa Kevin, un supliciu constant, in care este pedepsita continuu pentru a fi mama adolescentului ucigas. Viata cu Kevin este partea cea mai dureroasa, o succesiune de momente frustrante, nefericite, umbrite de reactiile negative si pline de rautate ale fiului ei. Tilda Swinton are o figura golita de orice emotie si mimica, de un automatism induiosator, de o indarjire feroce. Te face sa te intrebi, in permanenta, ce a declansat pornirile criminale in Kevin? Care este justificarea sau motivatia gestului sau? Sa fie faptul ca parintii i-au cultivat pasiunea pentru tirul cu arcul prin povestile cu Robin Hood? Sa fie afectiunea evidenta fata de sora mai mica? Sau incapacitatea Evei de a-si exprima sentimentele materne fata de fiul ei?

Indiferent de raspuns, Eva nu inceteaza nicio clipa sa se trezeasca in fiecare dimineata, sa faca fata abuzurilor de zi cu zi, sa fie ostracizata, umilita si discriminata si sa-si viziteze fiul in inchisoarea pentru minori. Intalnirile cu Kevin sunt incredibile: acesta o primeste cu acelasi zambet plin de superioritate si lipsit de remuscari, ea ii ocoleste privirea cu ochii goi si pierduti, vadit crispata. Sunt incredibile scenele minutioase in care Eva mananca omleta facute cu coji de ou, felul in care unge cu gem feliile de paine pentru sandvisuri, lectiile de tras cu arcul sau felul in care Kevin isi roade unghiile si le aseaza pe masa, la rand. Regizoarea Lynne Ramsay reuseste sa creioneze un soi de intimitate tragica intre mama si fiu, intr-o adaptare destul de dura a romanului cu acelasi nume al lui Lionel Shriver.
Indiferent de pozitia pe care o poti adopta in timpul sau la finalul vizionarii filmului, un lucru este cert: nu exista niciun manual de parenting care sa detina secretul absolut in privinta celei mai bune modalitati de a-ti educa copiii. We need to talk about Kevin iti lasa un gust amar si este un film emotionant, dureros chiar, pe care il inteleg cel mai bine parintii care au trait zilnic frustrarea si neputinta.


Post a Comment