; movieschocolatebooks: Life of Pi, o aventura vizuala de proportii

Pages

Wednesday, February 13

Life of Pi, o aventura vizuala de proportii

Iata o situatie fericita in care filmul reda, intr-o maniera incredibila, feeria momentelor petrecute de Pi, personajul principal al romanului Life of Pi. Cartile au in general o bogatie de detalii si de emotii care pot fi trecute cu vederea de regizorul grabit sau interesat doar de anumite aspecte ale naratiunii. Versatilul Ang Lee, insa, este pasionat de imagini puternice, pline de culoare si sunet si reuseste sa creioneze magia peripetiilor prin care trece personajul sau, Piscine (interpretat de Gautam Belur la cinci ani, Ayush Tandon la 12 ani si de Suraj Sharma la 16 ani), cu ajutorul halucinantei tehnologii 3D.


Ang Lee este un regizor pasionat de subiecte diferite, cu teme recurente precum familiile disruptive sau devenirea tinerilor, de la ecranizarea romanelor lui Jane Austen (Sense and Sensibility), la istoria tragica a unei familii americane (The Ice Storm) sau la controversatul Brokeback Mountain, un western despre relatia pasionala a doi homosexuali. Ultimul sau film, Life of Pi, este o poveste in poveste, despre un autor canadian care, la sugestia unui indian numit Mamaji, ii face o vizita lui Piscine Molitor Patel (Irrfan Khan), un profesor de filozofie. Acesta ii spune cea mai extraordinara poveste, cea a vietii sale, care incepe ca fiu al unui proprietar al unei gradini zoologice din Pondicherry si culminaza cu cele 227 de zile petrecute pe mare, in compania unui tigru, pe nume Richard Parker. Vaporul care il duce pe Pi si familia sa, alaturi de animalele gradinii zoologice, spre Canada se scufunda si singurul supravietuitor este baiatul, alaturi de tigrul bengalez.


Filmul este povestea unei aventuri epice, istoria unei supravietuiri si calatoria initiatica prin care viata lui Pi se schimba si il aduce mai aproape de Dumnezeu. Calatoria sa spirituala incepe inca din copilarie, cand Pi e atras de religie si cauta sensul vietii intr-un amalgam personal de credinte precum Hinduismul, Crestinismul si Islamismul. Aceeasi credinta ii este pusa la incercare cand trebuie sa paraseasca India si sa lase in urma amintiri si iubirea sa adolescentina, Anandi. Neantul fara sfarsit al oceanului ii rapeste familia si toate reperele cunoscute si il arunca intr-o barca de salvare, alaturi de o zebra, o hiena, o femela urangutan si, bineinteles, tigrul Richard Parker. Urmeaza infometare, confruntarea permanenta cu tigrul, o furtuna puternica, un val de pesti zburatori, o intalnire cu o balena albastra, un grup vesel de delfini si uimitoarea secventa a noptii luminate de meduzele stralucitoare. Trupul, mintea si spiritul lui Pi sunt testate in permanenta si puse la mare incercare cand ajunge pe o insula plutitoare, o oaza de racoare inselatoare. Dincolo de secventele amuzante cu Pi in mijlocul sutelor de suricate prietenoase, insula este carnivora si descoperirea unui dinte uman intr-o floare il face pe Pi sa scape de tentatia placuta si imbietoare a locului si sa-si reia calatoria. In cel din urma, Pi esueaza pe tarmul mexican si este salvat, nu inainte de izbucni intr-un plans zguduitor ce pecetluieste despartirea de Richard Parker, care se pierde impasibil, in jungla.


Finalul in coada de peste care ridica intrebari in legatura cu veridicitatea povestii este incredibil. Este dovada suprema a modului in care povestitorul aduce nota sa personala povestii pentru a-i adanci sensul si pentru a o face mai interesanta. Life of Pi este o experienta cinematografica de neratat, prin lirismul si dimensiunile vizuale incredibile prin care este ecranizata o poveste cu conotatii filozofice, religioase, teologice sau pur umane. 

Post a Comment