; movieschocolatebooks: Flight sau zbor frant

Pages

Monday, February 4

Flight sau zbor frant

Libertatea de dincolo de gratii este cea mai la indemana, cea pe care ne-o asumam in mod firesc, fara a constientiza ca uneori, suntem prizonieri in propria noastra lume, in timp ce incarcerarea ne limiteaza alegerile insa ne putem simti liberi dincolo de zidurile inchisorii. Acesta este zborul frant al lui Whip Whitaker (Denzel Washington), pilot cu experienta, alcoolic inrait, tata si sot neglijent, a ladies' man. Cu toate acestea, personajul creat de Denzel Washington nu poate fi descris doar in cateva cuvinte sau secvente.
Ziua sa cea mai neagra incepe intr-o camera de motel, dupa cateva nopti consecutive in care a consumat alcool si droguri alaturi de iubita sa, Katrina (Nadine Velazquez). Nimic nu drege mahmureala decat o noua doza de cocaina, mai mult alcool si perspectiva unui zbor de la Orlando la Atlanta. Zborul pare a fi unul de rutina insa se sfarseste tragic, cu moartea a sase din cele 102 persoane aflate la bord, printr-o aterizare fortata. Ulterior, in cadrul anchetei ulterioare accidentului, simularile esuate a zece piloti experimentati, dovedesc ca Whip Whitaker a pilotat divin aparatul si ca este omul zilei. Dar este el oare un erou sau un invins?


Analizele toxicologice prelevate in momentul imediat accidentului aviatic arata ca nivelul sau de alcoolemie era incredibil de mare si ca avea urme de cocaina in sange si, desi, avocatul abil, Hugh Lang, interpretat de Don Cheadle, reuseste sa le anuleze, capitanul Whitaker este supus unei investigatii interne. In timpul recuperarii sale in spital, Whip o cunoaste pe Nicole (Kelly Reilly) care are aceeasi dependenta si care tocmai se reface dupa o supradoza. Este o scena dramatica pe scarile dintre etaje unde cei doi se intalnesc pentru prima oara, alaturi de James Badge Dale, un pacient bolnav de cancer care practic are rolul de a transmite mesajul filmului: traieste cu sinceritate fiecare zi, eliberat de toti demonii interiori. 

Cel mai spectaculoas personaj este cel a lui John Goodman, in rolul prietenului lui Whip, responsabil cu furnizarea de droguri, Harling Mays. Aparitia sa masiva, cu rucsacul plin de bunatati si codita sa impletita este punctata de "Sympathy for the Devil" a celor de la The Rolling Stones. Rolul sau mi-a amintit de partitura din The Big Lebowski iar felul nerusinat in care se prezinta te lasa cu gura cascata; este deopotriva dramatic, amuzant si tragic. Interventia sa salvatoare il pune pe Whip pe picioare inainte de audire iar modul meticulos in care ii pregateste doza prietenului sau, limbajul specific momentelor de euforie post-doza contrasteaza incredibil cu imaginea scortoasa a celorlalti.
  

Denzel Washington are una dintre cele mai bune interpretari ale sale de la rolul premiat cu Oscar din Training Day; cea a unui alcoolic mincinos, care trece prin viata intre prize de cocaina, imbratisari furate, fum de tigara si o colectie impresionanta de sticle goale. Iresponsabil si manipulant, dar in compania unor oameni care vad dincolo de dependenta sa, trece printr-o drama care ii zdruncina intreaga existenta si il face sa contemple cu seriozitate perspectiva unei vietii goale, in singuratate. Personajul sau este exploziv in prima parte a filmului, cea care culmineaza cu scena spectaculoasa a prabusirii avionului, insa din momentul inceperii idilei cu Nicole, lucrurile devin oarecum previzibile, cu momente scurte de abstinenta si cedari repetate in fata apetisantelor sticle de alcool. Minciuna este a doua sa natura si ii acapareaza intreaga existenta pana in momentul in care, in timpul audierii, cedeaza in fata fotografiei Katrinei, recunoscandu-si vina si dependenta. Urmeaza o mea culpa emotionanta in fata colegilor din inchisoare, dupa un an de detentie si de sobrietate, cand se declara un om liber, salvat de dragostea pentru ceilalti.
  

Tensiunea din prima parte a filmului dispare brusc in cea de-a doua parte, o sincopa destul de evidenta atat in ritmul povestii, cat si in anumite scene. Robert Zemckis, regizorul filmului, ne priveaza de orice urma de anticipare din momentul in care Whip Withaker paraseste spitalul si desi, puncteaza povestea cu episoade pline de umor, precum senele lui Harling, sau cu momente dramatice -precum discutia de pe scarile spitalului, dintre cei trei- finalul filmului este previzibil si hollywoodian.

Post a Comment