; movieschocolatebooks: A Confederacy of Dunces

Pages

Friday, February 22

A Confederacy of Dunces

When a true genius appears in the world, you may know him by this sign, that the dunces are all in confederacy against him." Jonathan Swift.

Intotdeauna m-a fascinat orasul New Orleans pentru muzica jazz, pentru bucataria Creola si Cajun, pentru faimoasele "funerals with music", pentru ca as vrea sa particip la carnavalul Mardi Gras, pentru ca este un melanj exotic de muzica, mancare, arte si voodoo. Una din operele de fictiune in care orasul New Orleans este un personaj in sine, prin descrierile incredibile, se numeste A Confederacy of Dunces (Conjuratia Imbecililor) de John Kennedy Toole.


Este un roman de-a dreptul delicios, amuzant, spiritual, cu personaje memorabile si un suflu incredibil. John Kennedy Toole reuseste sa creeze un personaj extraordinar, Ignatius J Reilly, ale carui peripetii il califica drept un Don Quixote al lumii moderne. Mustacios, cu o pereche de ochi si albastrii si galbeni, cu faimoasa lui sapca de vanatoare cu clapete, indesata pe capul mare, Ignatius porneste in propria sa cruciada impotriva tuturor reprezentarilor modernitatii care sunt o"jignire a bunului-simt si a decentei". Coabitarea cu o mama sufocanta il exaspereaza si culmineaza cu accidentul produs de Mrs Reilley, care il obliga pe Ignatius sa-si ia o slujba. Intial incearca sa revolutioneze bunul mers al lucrurilor la Levy Pants, unde se angajeaza ca si functionar, pentru a o impresiona pe fosta iubita, Myrna Minkoff, cu care duce o corespondenta acida.

Urmatoare sa slujba este de vanzator ambulant de hot dog, prilej de a intra in contact cu diversi indivizi si de a se lasa angrenat intr-o poveste palpitanta cu casete pornografice, cluburi de noapte, politisti sub acoperire si un papagal nebun. La toate acestea, valva pilorica a lui Ignatius reactioneaza violent si il baloneaza teribil. Mrs Reilley, disperata, hotaraste sa-l interneze pe fiul ei intr-un sanatoriu dar Ignatius este salvat in ultima clipa de voluntara Mirna Minkoff si dispar amandoi in noapte.


Romanul are o istorie zbuciumata, fiind scris de John Kennedy Toole cu cateva luni inainte de a se sinucide, la 31 de ani. Partial autobiografic, manuscrisul a fost plimbat, dupa moartea autorului, de catre mama sa, de la o editura la alta, pana cand, dupa doi ani de revizuiri, Simon si Schuster au hotarat publicarea sa. Unul dintre motivele ezitarii lor a fost ca romanul nu " este de fapt despre nimic" -povestea unui personaj aparent prozaic implicat intr-un protest inutil impotriva modernitatii lumii. Si, totusi, succesul cartii i-a adus Premiul Pulitzer in 1981 si recunoasterea internationala iar locuitorii orasului New Orleans si-au revendicat eroul, onorandu-i memoria prin statuia de mai sus.

Initial, romanul te copleseste prin multitudinea de personaje, dintre care se detaseaza, in mod remarcabil, Ignatius J Reilly, prin felul sau pitoresc de a se imbraca si de a se comporta. In ciuda revoltei sale futile impotriva lumii nedrepte, Ignatius nu este un personaj care starneste rasul celorlati precum omul din La Mancha, ci este, mai degraba, respingator prin felul sau, inspaimantandu-i pe cei din jur. Conjuratia Imbecililor este o carte speciala, a carei lectura fie te binedispune, fie te contrarieaza, genul de roman despre care spui I love to hate it. Ignatius este combinatia explosiva dintre Gargantua si un anti-erou modern, un Don Quixote ipohondru, melancolic, stangaci, cu gratia unui elefant intr-un magazin de portelanuri.

Am adorat cartea pentru umorul taios, pentru felul in care te proiecteaza la limita dintre nebunie si bun simt, pentru ca aproape il simti pe mustaciosul de Ignatius respirand greoi in preajma ta si molfaind hotdog cu un apetit nebun, pentru ca un astfel de personaj merge manusa cu peisajul superbului New Orleans si pentru ca ai nevoie, din cand in cand, de o portie zdravana de ras. Nu pot decat sa sper ca ghinionul ce invaluie acest roman se va spulbera in cele din urma si ca va ecranizat cu succes, oferindu-ne un motiv in plus de a vizita unul dintre cele mai speciale orase din toata lumea, New Orleans.
Post a Comment