; movieschocolatebooks: Seven psychopaths

Pages

Thursday, January 24

Seven psychopaths

Sa incepem cu definirea termenului: psihopat este folosit pentru a descrie o tulburare de personalitate care se caracterizeaza prin emotii superficiale (un sentiment redus de frica, lipsa empatiei, toleranta la stres), raceala, egocentrism, farmec superficial, manipulare, iresponsabilitate, impulsivitate, criminalitate, comportament anti-social, lipsa remuscarilor si o viata de parazit. Filmul lui Martin McDonagh ne propune sapte psihopati, cate unul pentru fiecare caracteristica a afectiunii, iar ca bonus, o minunatie de catel care ii cucereste pe toti.

Seven Psychopaths este o comedie neagra din 2012, scrisa, produsa si regizata de Martin McDonagh, in care joaca un numar impresionant de actori: Colin Farrell, Sam Rockwell, Woody Harrelson, Tom Waits si Christopher Walken. Filmul este a doua colaborare intre McDonagh and Farrell, dupa colaborarea din 2008, In Bruges.

Este vorba despre un scriitor aspirant, alcoolic, Marty Faranan (Colin Farrel), care se chinuie sa scrie un scenariu numit Seven Psychopaths. Cel mai bun prieten al lui Marty, Billy Bickle, este un actor somer care isi castiga existenta furand caini din parc pentru care incaseaza recompense. Partenerul sau este Hans Kieslowski (Christopher Walken), un tip ciudat cu o sotie bolnava de cancer terminal, Myra. Billy il ajuta pe Marty cu scenariul, sugerandu-i sa se foloseasca de ucigasul "Jack of Diamonds", ca fiind unul dintre cei sapte psihopati. Billy ii spune si povestea lui "Quaker", un alt psihopat care il hartuieste pe ucigasul fiicei sale iar cand acesta se sinucide, o face si el pentru a-l bantui si in iad. Billy si Hans fura un Shih Tzu, Bonny, nestiind ca ii apartine lui Charlie Costello (Woody Harrelson), un ucigas nebun. Blocajul lui Marty il face pe Billy sa publice un anunt in ziar in care solicita ajutorul psihopatilor dispusi sa-si vanda povestea spre publicare. In scena apare iubitorul de iepurasi albi, Zachariah Rigby, care le spune ca la tinerete a cunoscut-o pe Maggie, o ucigasa de culoare, alaturi de care devine ucigas in serie si de care este parasit pentru ca metodele ei violente sunt prea mult pentru el. Marty ii promite ca va pune va plasa un mesaj in filmul sau, prin care sa-i ceara lui Maggie sa-l contacteze pe indragostitul Zachariah (Tom Waits). Urmeaza alte scene violente in care Myra e ucisa de Charlie Costello, Billy se doveste a fi si el un psihopat, aflam ca Hans are un trecut neasteptat si ca un biet catelus este o miza puternica pentru un grup de gangsteri ciudati. Finalul este insa sec, neasteptat si iar parcursul personajului Marty ramane suspendat.

Prin violenta sa, filmul mi-a amintit clar de Tarantino si de scenele sale sangeroase, insa nu are poezia sau coregrafia filmelor sale. Dar este plin de umor, a reusit sa ma binedispuna prin straturile multiple ale povestii: este comedie neagra, poveste despre prietenie, critica dura a violentei zilelor noastre si este plin de ironie in legatura cu obsesia societatii americane pentru animalele de companie. Personajele feminine interpretate de Abbie Cornish si Olga Kurylenko sunt niste femei frumoase, care dau culoare actiunii dar sunt abuzabile si nu au o importanta deosebita in galeria de psihopati ai lui Martin McDonagh. Mi-a placut Sam Rockwell, in rolul lui Billy Bickle, care dincolo de faptul nu se inscrie complet in profilul psihopatului, este un tip cu umor, sarmant si sincer in toata nebunia lui. O adevarata aparitie este Tom Waits -unul dintre artistii mei preferati- care nu zambeste, isi povesteste impasibil faptele de cruzime dar a carui iubire pentru Maggie, his partner in crime, si tandretea cu care isi mangaie iepurasul alb, sunt emotionante. Lui Woody Harrelson i se potrivesc manusa rolurile de nebun sensibil, care oscileaza intre accese de violenta si izbucniri plangacioase si se lasa impuscat de dragul unui caine care ii refuza afectiunea. In final, doi protagonisti raman castigati, more or less: scenaristul alcoolic, Marty si capriciosul canin, Bonny. 

Post a Comment