; movieschocolatebooks: Things Fall Apart

Pages

Wednesday, December 26

Things Fall Apart

In frenezia pregatirilor si in asteptarea Mosului, am ales o lectura care nu este specifica momentului sarbatorilor de iarna, Things Fall Apart. Este vorba despre un roman extrem de interesant si de provocator, considerat a fi cel mai iubit roman al Africii.

Chinua Achebe este un scriitor nigerian, absolvent de studii literare, a carui prima creatie a devenit, in cel mai scurt timp posibil, un roman apreciat la nivel international, tradus in 50 de limbi si vindut in opt milioane de exemplare. Ceea ce este remarcabil este faptul ca autorul a inceput sa invete limba engleza la opt ani si si-a insusit-o atat de bine, incat a scris in engleza, desi cultura si dialectul Igbo cu care crescuse, aveau un puternic caracter oral.
Cartea ne spune povestea lui Okonkwo, un erou desprins parca din tragediile grecesti, al carui spirit de razboinic nu poate fi infrant de schimbarile sociale, politice sau spirituale. Viata in satul sau, Umuofia, functioneaza dupa reguli stricte, oamenii sunt tributari zeilor pentru care fac sacrificii, culturile de yams depind de vreme si de bunavointa acelorasi zei, structurile sociale sunt bine definite. Barbatii au trei sau mai multe sotii, in functie de statutul social, fiecare dintre ele locuieste intr-o coliba asezata in jurul obi-ului sau, fiecare ii pregateste sotului un fel de mancare pe care i-l serveste personal. Intreaga existenta a locuitorilor satului se bazeaza pe echilibrul dintre masculin si feminin si tocmai lipsa acestui echilibru il distruge pe Okonkwo. De asemenea, aparitia englezilor, in incercarea lor de a pacifica satul prin propovaduirea crestinismului, are succes tocmai prin faptul ca misionarii ii atrag de partea lor pe cei care ies din tiparele acestui echilibru: femei, paria, bolnavi, gemenii pe care clanul ii reneaga si ii abandoneaza in The Evil Forest, cei care nu isi gasesc locul in randuiala bine stabilita a clanului.

Mi-a placut stilul narativ al autorului, care imbina tragedia personala a personajului principal cu relatarile detaliate ale evenimentelor importante din viata satului precum nunti, inmormantari, sarbatori, intruniri ale sefilor de clan. Este vorba despre o cultura inchisa si despre impactul civilizatiei europeene asupra unor traditii si cutume ancestrale. Ai impresia ca urmaresti un documentar bine realizat pe fundalul caruia se creioneaza viata si moartea unui razboinic al clanului, aparator feroce al traditiilor si chintesentei spirituale a culturii Igbo.

Dincolo de delicatetea scrierilor sale, romanul reda ciocnirea dintre doua culturi, dintre doua religii, felul in care oamenii fac fata schimbarilor si pretul pe trebuie sa-l plateasca fiecare in aceasta calatorie catre desavarsirea personala. Lumea de langa noi, in modernitatea ei, ascunde un substrat fantastic care transpare in fiecare pulsatie, in fiecare respiratie; romanul este povestea intregii Africi a carei aura de mister se frange sub biciul omului alb, in inclestarea celor doua civilizatii.
Post a Comment