; movieschocolatebooks: The Words- Hotul de cuvinte

Pages

Sunday, December 9

The Words- Hotul de cuvinte

Cel mai greu in viata este sa traim cu alegerile pe care le facem si sa ne bucuram de batranete, lipsiti de regrete. Acesta este mesajul din filmul The Words (2012) si este, in acelasi timp, un obiectiv greu de realizat de personajele povestii in rama. The Words este drama unui scriitor care ajunge sa plateasca scump fericirea cladita pe insusirea muncii altei persoane. Rory Janssen (Bradley Cooper)  nu reuseste sa aiba succesul literar dorit, dar are o sotie iubitoare (Zoe Saldana), care-l sprijina neconditionat. Totul pana cand scrie romanul The Window Tears care bulverseaza lumea artistica, pe critici si pe cititori deopotriva si ii aduce recunoasterea dorita. Cu toate acestea, Rory nu isi gaseste fericirea in cuvintele care i-au adus faima pentru ca acestea nu-i apartin.
In scena apare Batranul (Jeremy Irons) care, lipsit de orice vanitate, ii marturiseste ca el este autorul romanului. Povestea sa incepe in Parisul de dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, cand o cunoaste pe Celia si incepe sa viseze ca va ajunge un scriitor la fel de cunoscut ca si Hemingway. Povestea de dragoste dintre cei doi se sfarseste trist si il inspira pe Batran sa scrie singurul roman din viata sa. Intalnirea cu Rory ii adanceste acestuia din urma sentimentul de vina, dovada talentului sa indoielnic si dorinta de a se marturisi.

Filmul este o povestire in rama, un fel de cutie chinezeasca care dezvaluie treptat un alt personaj, o alta poveste iar raisonneur-ul ofera perspective diferite asupra sentimentelor si trairilor. Povestea lui Rory este si ea o opera de fictiune pe care autorul, Clay Jammond (Dennis Quaid) o prezinta partial in fata unui public generos. Printre cei prezenti este si Daniella (Olivia Wilde), o frumoasa studenta care il admira si incearca sa-l seduca pentru a incerca sa afle finalul romanului. Clay pare sa cedeze, initial, farmecelor frumoasei admiratoare, insa se desprinde brusc din imbratisarea ei iar cand aceasta il intreaba ce isi doreste cu adevarat, reapar imaginile cu Rory si Dora imbratisati.

Mi-a placut structura de papusa Matrioska a povestii, mi-a placut felul in care se construieste personajul Rory, de la inocenta, la febrilitate, la sentimentul iluzoriu de control, la declin; Jeremy Irons ramane un actor cu eleganta si stil, care inca face roluri bune. The Words nu este un film pretentios, dar aduce in discutie intrebari cu care ne confruntam zi de zi: cat de departe suntem dispusi sa mergem penrtu a ne satisface ambitiile, cat de onest ne asumam alegerile, cat de mult iubim si cat de usor renuntam la iubire? Pacatul cel mai mare al personajului masculin al filmului este ca a iubit cuvintele mai mult decat persoana care le-a inspirat.
Post a Comment