; movieschocolatebooks: The Shadow of the Sun- Ryszard Kapuscinski

Pages

Saturday, December 8

The Shadow of the Sun- Ryszard Kapuscinski

Cu toate ca prefer beletristica iar lecturile mele sunt aproape in totalitate in limba engleza, am ales sa vorbesc despre cartea unui celebru jurnalist -Ryszard Kapuscinski- care are una dintre cele mai interesante abordari literare a acestui subiect, continentul african. Kapuscinski a calatorit in Africa, ca si corespondent strain al Agentiei de Presa Poloneze, inca din 1957, fiind martorul istoriei sale zbuciumate iar experientele sale au imbracat, fiecare, forma unui jurnal de calatorie de-a lungul timpului. Shadows of the Sun cuprinde 29 de eseuri despre oameni si locuri care l-au impresionat si l-au fascinat in peregrinarile sale de-a lungul continentului african, despre lovituri de stat si despre nasterea unor natiuni, despre disparitia altora, despre tributul sangelui si despre frumusetea absoluta a unei Africi care transcede granitele sale geografice.

De departe, povestirea mea preferata este Amin, despre faimosul dictator din Uganda, pe care mi-a fost usor sa-l asociez cu personajul interpretat, cu mult talent, de Forest Whitaker in The Last King of Scotland (2006). Interesul si fascinantia declarate al lui Kapuscinski fata de cel mai sangeros dictator african sunt evidente in descrierea minutioasa a personalitatii excentrice a lui Idi Amin. La fel ca si filmul lui Kevin Macdonald, reportajul-eseu al lui Kapuscinski incearca sa descifreze lucrurile care l-au format pe Amin si care ar putea sa-i justifice atrocitatile. In descrierea sa, Idi Amin este un bayaye (dezradacinat) crescut intr-o saracie cumplita de o mama singura, care folosindu-si fizicul impresionabil- a fost campionul Ugandei la categoria grea- se alatura fortelor armate. Ca si militar, se remarca in organizarea celor mai sangeroase ambuscade iar cruzimea sa duce la inlaturarea presedintelui Obote, pe care il inlocuieste rapid, proclamandu-se presedinte si maresal pe viata. Excentricitatea sa e dublata de o energie debordanta, dar si de o spaima permanenta a antentatelor din care iese mereu invingator; este sangeros si tocmai asta ii face pe oameni sa-l urmeze; pe de o parte le e frica de el, pe de alta parte se identifica cu barbatul masiv, impopotanat cu medalii si mereu alert, care vorbeste repede si indescfrabil.

Chiar si eseurile care descriu oameni de rand- Salim, There Shall be a Holiday, The Lazy River- au o umanitate profunda iar peisajele descrise aduc cu ele mirosurile, cromatica si farmecul unei lumi necunoscute. Nu este continentul colonial si inca virgin din Out of Africa, este nasterea sangeroasa a unui continent sfasiat, in aparenta fara identitate, dar care reuseste sa-si pastreze spiritul: "Spiritul Africii intotdeauna apare sub forma unui elefant. Pentru ca nici un alt animal in afara de elefant nu este invincibil. Nici leul, nici bivolul, nici sarpele."

Asa se incheie cartea lui Kapuscinski, care in seara de Craciun, alaturi de prietenii sai, in Tanzania, are norocul de a surprinde, sub clar de luna, silueta unui elefant maiestuos, care apare din senin si dispare cateva clipe mai tarziu, in nicaieri-ul Africii. Descrierile sale poetice chiar imi amintesc de Hemingway si de personajele sale, care renasc si se reinventeaza sub soarele african; citindu-l pe Kapuscinski, ai acelasi sentiment al unui land before time, in a carui salbaticie te pierzi si te intorci pentru a te regasi.

 
 
Post a Comment