; movieschocolatebooks: The Deep Blue Sea

Pages

Saturday, December 15

The Deep Blue Sea

Titlul filmului face referire la expresia idiomatica "between the Devil and the deep blue sea" (intre ciocan si nicovala); in cazul nostru, este vorba despre dificultatea in care se gaseste Hester Collyer (Rachel Weisz) de a alege intre doua situatii neplacute: sa ramana prizoniera intr-o casnicie comfortabila alaturi de onorabilul ei sot, judecatorul Sir William Collyer (Simon Russell Beale) sau sa traiasca alaturi de fostul pilor RAF, Freddie Page (Tom Hiddleston).

Actiunea se petrece, in mare parte, in apartamentul modest in care Hester locuieste cu Freddie, dupa ce si-a parasit sotul. Alegerea ei nu a facut-o totusi fericita si, profitand de un moment in care Freddie lipseste, incearca sa se sinucida. Aceasta incercare esuata ii adanceste sentimentul de disperare, caci este intr-o relatie in care ea s-a daruit complet iar dragostea si devotamentul ei nu isi gasesc raspuns in superficialul Freddie. Pe rand, in scena apar Freddie, care tocmai a primit o oferta avantajoasa de a lucra in America de Sud ca pilot si fostul sot, alertat de proprietareasa cumsecade. Freddie descopera gestul disperat al lui Hester, care il bulverseaza si il face sa fuga, macinat de vina de a-i fi insuflat acesteia astfel de ganduri. Sir William joaca initial cartea sotului politicos care se intereseaza de soarta femeii adultere dintr-un simt de datorie, insa vulnerabilitatea lui Hester si sentimentele puternice fata de aceasta il fac s-a roage sa se intoarca la el. Dincolo de afectiunea fata de el, Hester e o femeie care iubeste un barbat cu o pasiune care nu isi gaseste ecou in sentimentele lui Freddie, insa perspectiva intoarcerii la o casnicie plictisitoare este insuportabila. Filmul se termina cu Hester, dupa o ultima noapte petrecuta cu Freddie, care ii pregateste acestuia bagajele pentru calatoria in America de Sud.

Rachel Weisz este uimitoare intr-un rol de o vulnerabilitate care i se potriveste manusa. M-am obisnuit sa o vad in roluri de femeie puternica -The Constant Gardner (2005), The Lovely Bones (2009), Agora (2009)- care depaseste orice impas si merge mai departe; asta cred ca face si in The Deep Blue Sea (2011) si imi place sa cred ca finalul filmului nu este unul nefericit, in ciuda povestii de dragoste triste, si ca Hester merge mai departe. Personajul ei, conturat pe fundalul anilor 50, are gratie si o eleganta care te cucereste; mi-a ramas in minte inceputul filmului cu silueta ei perfecta care se profileaza in dreptul unei ferestre mari, albe, inchisa, la fel ca si lumea ei. Iar scena de final in care ii pregateste meticulos pantofii lui Freddie, cu gesturi molatice si intarziate, care sa opreasca in timp momentul fatal, al despartirii, este exceptionala.

Mi-a placut atmosfera filmului, decorurile si costumele personajelor si, mai ales, eleganta lui Tom Hiddleston, a carui silueta si gesturi parca erau cele ale lui Trevor Howard in Brief Encounter sau ale lui Leslie Howard, interpretandu-l pe Ashey Wilkes in Gone with the wind. Filmul este remarcabil nu numai din perspectiva povestii pline de umanitate, ci si din punctul de vedere al actorilor care interpreteaza cu maiestrie drama inspirata de piesa lui Terence Rattigan. Tom Hiddleston este cunoscut publicului cinefil din filme precum Thor, The Avengers sau War Horse, dar este si un actor de teatru apreciat si premiat pentru interpretarile sale shakespeariene. Veteranul Simon Russell Beale este, de asemenea, un reputat actor britanic, care nu este la prima colaborare cu Tom Hiddleston, ei jucand impreuna, alaturi de Jeremy Irons si John Hurt la proiectul BBC, The Hollow Crown, mini serie compusa din piesele lui William Shakespeare: Richard al II-lea, Henric al IV-lea si Henric al V-lea. Beale a mai jucat alaturi de Tom Hiddleston (printul Hal) in rolul lui Falstaff si probabil vor colabora si pe viitor, cel putin in peisajul teatral.

The Deep Blue Sea este si un film apreciat de criticii de film pe imdb, Metacritic si chiar Rotten Tomatoes. Rachel Weisz a primit deja The New York Film Critics Circle Awards in 2012 si este nominalizata pentru cel mai bun rol principal intr-o drama la Golden Globes, ce va atrage probabil si o nominalizare la premiile Oscar 2013, pentru ceea ce criticii considera a fi cel mai bun rol al ei, so far!


Post a Comment