; movieschocolatebooks: The Barber of Siberia

Pages

Thursday, December 20

The Barber of Siberia

Ce au in comun o poveste de dragoste patimasa si tinuturile infrigurate si indepartate ale Siberiei? Simplu, il au pe Nikita Mihalkov, care a creionat in Barbierul din Siberia (1998) una dintre cele mai frumoase histoires d' amour ale cinematografiei ruse.

Jane Callahan (Julia Ormond) ii scrie fiului sau, cadet al unei faimoase academii americane, despre un secret indelung pastrat. In urma cu douazeci de ani, in 1885, Jane sosise in Rusia, impreuna cu Douglas McCracken (Richard Harris), un inventator care vroia sa obtina finantarea proiectelor sale de catre Marele Duce. In vizita sa, ea a intalnit doi barbati remarcabili care aveau sa-i marcheze viata: pe Andrei Tolstoi (Oleg Menshikov) de care o leaga pasiunea pentru opera si pe generalul Radlov (Aleksei Petrenko), care, rapit de frumusetea ei, o cere in casatorie. Rivalitatea dintre cei doi va avea un final neasteptat si nefericit. Jane ii dezvaluie lui Tolstoi un mare secret si petrec impreuna o noapte de iubire, insa atunci cand este confruntata de catre general, ea neaga orice sentiment fata de Andrei. Tolstoi o aude si intr-un moment de deznadejde si gelozie, il ataca pe general. Motivul incarcerarii si exilului sau in Siberia, nu este cel real, Radlov acuzandu-l, in mod fals, de tradare. Jane se intoarce in America si isi petrece urmatorii douazeci de ani, crescandu-l pe fiul lor si sperand ca intr-o buna zi sa-l regaseasca pe omul iubit.

Prezentat in competitia de la Cannes in 1999, filmul nu i-a adus regizorului succesul sperat, care sa fie pe masura creatiei sale anterioare, Burnt by the Sun (1994), castigator al Oscarului pentru cel mai bun film strain. Este greu sa-l definesti ca apartinand cu precadere unui anumit gen, filmul fiind o imbinare, mai mult sau mai putin reusita, de comedie, creatie epica, poveste de dragoste sau drama istorica. Proiectul in sine a fost foarte costistor si acest lucru este evident in costumele somptuoase, decorurile cu grija alese sau locatiile variate in care a fost filmat. Unii critici s-au plans de lipsa de chimie dintre cei doi protagonisti, dand vina pe varsta nepotrivita a "cadetului "Tolstoi, altii l-au vazut ca pe un manifest politic, menit sa propulseze cariera politica a lui Mihalkov. Filmul are intr-adevar momente cand este obositor prin abundenta de flashback-uri sau prin alternanta ligvistica englezo-rusa, insa, in acelasi timp, este plin de culoare si farmec. Julia Ormond este o actrita deosebita, cu o frumusete calma si patrunzatoare si penduleaza intre americanca usuratica, care flirteaza in mod deliberat sau cu naturalete si femeia sensibila, iubitoare de opera si care alege, mai presus de orice, dragostea. Oleg Menshikov are zbaterea si stangacia unui adolescent imberb, insa o loialitate care il costa cariera si restul vietii. 

Au existat momente, care mi-au ramas in minte dincolo de scaparile regizorale: scena carnavalului pe gheata, solidaritatea cadetilor care canta la unison pe peronul garii, in timp ce Tolstoi este in trenul pierzaniei, indarjirea unui alt cadet, douazeci de ani mai tarziu, de a purta o masca de gaz in timpul instructiei pentru ca Mozart este, nu numai cel mai mare compozitor, dar si preferatul tatalui sau si felul minutios, plin de tensiune, in care este filmata scena de final in care Jane intra in casa lui Tolstoi din Siberia, cautand o urma a barbatului iubit, in timp ce sotia si copiii acestuia se ascund speriati.

Filmele pot fi privite in feluri diferite: cu ochiul critic al profesionistului, cu spiritul analitic al cronicarului, cu pasiunea cinefilului; Barbierul din Siberia nu este unul dintre cele mai remarcabile filme realizate vreodata, in ciuda distributiei si regizorului, insa, pentru mine, este un film ce merita vizionat pentru ca au rusii un fel al lor patimas de a iubi femeia lor, patria lor, alegerile lor si, de ce nu, vodka lor.
Post a Comment