; movieschocolatebooks: Runaway de Alice Munro

Pages

Wednesday, December 12

Runaway de Alice Munro

Pe Alice Munro am descoperit-o din intamplare, dupa ce am vazut Away from her (2006), un film inspirat din scrierile sale. Mi-a placut filmul -Sarah Posey este o regizoare talentata- si astfel, am ajuns la Runaway, o colectie de opt nuvele despre femei, in toate ipostazele lor: timide, lipsite de experienta, indragostite, tradate, dependente, curajoase, imprevizibile, iertatoare.

Alice Munro are un stil de a scrie accesibil, cu o engleza care curge, cu o frazare clara si nepretentioasa, cu dialoguri scurte si relevante. Nuvelele se citesc usor iar pesonajele se contureaza delicat printre randurile ingrijite, cu cuvinte cu grija alese. N-as putea spune ca scriitoarea este o feminista, desi personajele ei feminine sunt omniprezente; insa, nicio clipa, nu ai sentimentul unei implicari vadite sau a unui partizanat voalat. Pur si simple, ne povesteste despre femeile minunate si despre povestile lor, cu detasare, naturalete si fara o abundenta de detalii.

In Passion, tanara Grace este curtata de Maury si isi petrece timpul cu familia acestuia, ascultand cu curiozitate si lipsita de implicare cum i se construieste un fel de viata in fata ochilor. Un accident minor o aduce in compania fratelui alcolic al lui Maury, Neil, care o poarta intr-o calatorie scurta, dar intensa, spre intimitatea dupa care tanjeste. Neil moare intr-un accident stupid iar lui Grace i se ofera sansa de a merge mai departe, o femeie care are acum taria de a alege viata pe care si-o doreste.

Runaway este nuvela care da titlul colectie si care are elemente ale realismului magic: Flora, o caprita, este animalul de companie al Carlei, casatorita cu Clark, si are rolul unui liant intre cele doua planuri ale nuvelei, cel real si cel magic. Animalul ii ofera Carlei compania de care are nevoie intr-o casnicie care se clatina, insa dispare in mod miraculos pentru a se intoarce invaluita in ceata, parca dintr-un alt timp si spatiu, intr-un moment de tensiune. Redispare la fel de brusc si inexplicabil, pentru ca simbolizeaza curajul si speranta pe care Clark nu si le doreste insuflate in sotia pasiva, supusa.

Robin din Tricks este o tanara sora medicala, cu preocupari intelectuale, care simte ca adevarata sa viata incepe si se sfarseste cu piesele de teatru shakespeariene pe care le vede saptamanal. Intr-una din acele seri speciale, il cunoaste pe Daniel/Alexander, un barbat special care da culoare vietii ei plictisitoare si o face sa spere. Insa acelasi barbat ii inchide in nas, usa magazinului in care lucreaza si o condamna la o viata anosta, gri, lipsita de pasiuni. Patruzeci de ani mai tarziu, intocmai ca in Comedia Erorilor, descopera ca barbatul avea un frate geaman si ca, lipsa ei de experienta si de sansa, a privat-o de fericirea mult-dorita.

Regretele sunt si tema din Soon, unde Juliet, personaj care apare si in alte doua nuvele ale lui Alice Munro, isi refuza sansa de a petrece mai mult timp cu mama bolnava in speranta ca in "curand" va avea o alta ocazie. Prezentul este irepetabil, trecutul lipsit de surprize, iar viitorul ne aminteste cu amaraciune de greselile care ne urmaresc. Aceeasi Juliet se regaseste, oarecum, prin instrainarea de fiica ei, in ipostaza mamei sale, patruzece de ani mai tarziu in Silence. Penelope dispare pe nesimtite din viata ei si o lasa prada unei disperari care se transforma intr-o speranta desarta. Curajul este prerogativul tineretii asa ca aceeasi Juliet renunta la viata ei, la cariera de profesoara, pentru a pleca in cautarea unui barbat insurat, pe care l-a cunoscut in timpul unei calatorii cu trenul. In Chance, ea il cunoaste pe Eric, un barbat simplu dar fermecator, plin de compasiune si devotament fata de sotia invalida.

Toate femeile lui Alice Munro calatoresc iar calatoriile initiatice pe care le fac le aduc mai aproape de dragoste sau sunt o revelatie a propriilor trairi sau alegeri. Trairile lor nu sunt niciodata sexuale si scriitoarea prefera o oarecare intimitate care invaluie acest aspect al relatiilor lor, neinsistand asupra dinamicii lor amoroase. Personajele lui Alice Munro sunt lipsite de patima care le consuma pe femeile din nuvelele si romanele lui Isabel Allende si de senzualitatea femeilor lui Fay Weldon, dar te captiveaza prin felul in care sunt construite si isi asuma lipsurile si alegerile; sunt niste supravietuitoare, adevarate luptatoare si se simt bine in pielea lor. Oricat de marunte si de insipide ar parea vietile celor din jur, apare cateodata un moment de magie, o revelatie, cand ni se da sansa de a sclipi si de a ne descoperi.


Post a Comment