; movieschocolatebooks: Post Office de Charles Bukowski

Pages

Friday, December 14

Post Office de Charles Bukowski

Post Office este primul roman scris de Charles Bukowski si primul roman al sau pe care l-am citit. O coincidenta fericita pentru mine, caci am avut satisfactia de a cunoaste un scriitor care mi-a intrat pe sub piele si ale carui romane ma fac sa rad, la propriu.

Pentru a risipi orice urma de monotonie, Post Office iese din tiparele lecturilor mele precedente, pentru ca nu are nimic de-a face cu magic realismul, cu personajele feminine puternice sau cu povestile de iubire remarcabile. Este povestea alter-ego-ului lui Bukowski, Henry Chinaski, un tip caruia ii place sa bea, sa admire formele apetisante ale femeilor, sa joace la curse, sa lucreze putin sau deloc si sa se bucure, in general, de viata. In ciuda atitudinii de indiferenta si delasare, Hank stie ca are nevoie de bani pentru a aduce aproape de el lucrurile care ii fac placere -berea, femeile, cursele de cai- asa ca lucreaza pentru Oficiul Postal American. Ceea ce incepe ca o greseala, sub falsa impresie ca postasii au parte de munca putina si de multe aventuri de-o noapte cu clientele impresionabile, devine o alegere de viata si Hank ajunge sa lucreze 11 ani pentru acest onorabil serviciu, inainte de a-si da definitiv demisia si de a incepe sa scrie.

Romanul este scris intr-un stil lejer, lipsit de inhibitii si, desi nu are poezia descrierilor lui Hemingway sau tonul liric al lui John Fante, Charles Bukowski convinge prin maniera originala de a reda intamplarile fericite sau triste din viata lui, la persoana intai, fara patos. Este indiscutabil umorul care insoteste chiar si cele mai putin placute momente din viata personajului principal, cum ar fi moartea lui Betty, tovarasa lui de pahar si nebunii. Henry/Hank Chinaski trece prin viata, fara patima si fara implicare, regreta putine lucruri, nu cere si nu ofera nimic, are delicatetea unei cizme insa sinceritatea debordanta il salveaza in mod repetat. Iubeste femeia, desi anatomia si modul ei de a gandi si de a se manifesta raman un mister pentru barbatul care face putine eforturi sa o cunoasca. Este un tip sensibil, braveaza uneori pentru a suferi mai putin si da dovada de compasiune si empatie fata de colegii de breasla -ca atunci cand un postas mai varstnic, G.G, este concediat in urma acuzatiei de comportament indecent fata de un copil, cand, de fapt, acesta a impartit o viata intreaga dulciuri copiilor de pe ruta sa, la modul cel mai nevinovat posibil. Nedreptatile care i se fac lui il lasa rece, insa reactioneaa violent cand cei care detin puterea ii persecuta pe cei mai putin puternici. Henry Chinasky este construit ca un anti-erou dar ajungi sa-l placi, in ciuda defectelor si limbajului birjaresc, pentru ca are o candoare care il salveaza si ii confera un farmec aparte.

De-a lungul vietii, ajungem sa iubim personajele puternice, pline de calitati -Andrei Bolkonski, Leopold Bloom, Hamlet- pentru ca ne ajuta sa ne stabilim niste repere, insa, deseori, ne regasim in personajele care ne amintesc de noi insine -Hank Chinaski, Ignatius J. Reilly, Frances Macomber- cu defecte si neajunsuri, care ne pun in fata oglinda sufletului nostru.question and answer" by Charles Bukowski

 he sat naked and drunk in a room of summer
 night, running the blade of the knife
 under his fingernails, smiling, thinking
 of all the letters he had received
 telling him that
 the way he lived and wrote about
 that--
 it had kept them going when
 all seemed
 truly
 hopeless.

 putting the blade on the table, he
 flicked it with a finger
 and it whirled
 in a flashing circle
 under the light.

              who the hell is going to save                 
 me? he
 thought.

 as the knife stopped spinning
 the answer came:
 you're going to have to
 save yourself.

 still smiling,
 a: he lit a
 cigarette
 b: he poured
 another
 drink
 c: gave the blade
 another
 spin.

--from The Last Night of the Earth Poems
Post a Comment