; movieschocolatebooks: Cloud Atlas- un tur de forta

Pages

Saturday, December 29

Cloud Atlas- un tur de forta

Pentru cei nefamiliari cu romanul lui David Mitchel, Cloud Atlas este un film greoi, care iti lasa sentimentul ca, in mod cert, ai ars o etapa importanta in intelegerea deplina a mesajului. Cu toate acestea, Cloud Atlas este o experienta cinematografica ce nu trebuie ratata pentru spectacolul in sine, pentru decoruri, pentru costume, pentru machiaje impresionante si pentru lumile exotice, futuriste, fantastice ce se intrepatrund si se suprapun.

Filmul este construit din sase povesti circulare, care poarta spectatorul din indepartatul secol al nouasprezecelea pana intr-o lume apocaliptica, viitoare. Fiecare poveste are un narator care relateaza evenimentele si le suspenda intr-un moment cheie, pentru a fi reluate si inchise in final, in ordine invers cronologica. Astfel, la mijocul secolului 19, intr-o calatorie prin Insulele Pacificului, un tanar american (Jim Sturgess) devine victima unui doctor nebun (Tom Hanks) dar e salvat de eforturile unui sclav care calatoreste clandestin pe aceeasi corabie cu ei (David Gyasi). In 1930, un tanar englez (Ben Whishaw), porneste in propria sa calatorie muzicala si este angajat ca si copist de catre un compozitor excentric (Jim Broadbent). Aproape patruzeci de ani mai tarziu, in San Francisco, un reporter (Halle Berry), primeste un pont de la un om de stiinta in varsta si incepe sa investigheze adevarul despre o uzina nucleara, ceea ce o duce la un pas de moarte. In zilele noastre, un editor londonez lipsit de scrupule (Broadbent) este inchis intr-un azil de batrani de fratele sau (Hugh Grant). In Neo-Seoul, un oras asiatic din 2144, o fabricanta (Doona Bae)—clonata pentru a lucra intr-un fast food—se revolta impotriva sistemului care a creat-o. In ultima poveste, intr-o vreme ce va sa vina—“106 ierni dupa Cadere”— membrii unui trib, ce traiesc in conditii primitive, sunt vizitati de o rasa superioara care soseste intr-o nava spatialo-acvatica.

Cloud Atlas nu apartine unui singur gen si este, in acelasi timp, drama istorica, poveste de dragoste, comedie, film de actiune, SF apocaliptic- in incercarea de a lega lumi si personaje, de-a lungul timpului, in ciuda circumstantelor. Si desi ni se ofera o bogatie de imagini, decoruri, lumini, spectacol, suntem, in acelasi timp, bulversati de schimbarile de sex, rasa sau trasaturi ale personajelor; la un moment dat, te simti ca intr-un spectacol gen "cu masca/fara masca", satisfacut ca ai mai descoperit sub straturile de machiaj, un personaj cheie. Simbolurile, precum semnul din nastere pe care il au diverse personaje, indica faptul ca sufletul este supus transformarii iar trupurile in care intra sunt dovada ciclurilor diferite prin care trece spre desavarsire; tema muzicala a filmului, celebrul Cloud Atlas Sextet, a fost compusa de unul dintre regizori, Tom Tykwer si este liniantul care face trecerile la povestile diferite ale filmului.

Cloud Atlas este o provocare atat din punct de vedere creativ, pentru ca este un film aproape de nefilmat, dar si in ceea ce priveste multitudinea de mesaje si simboluri, substratul filozofic si transpunerea acestor idei in imagini si povesti. Personajele, indiferent de aspectul lor, sunt fie opresorii - Old Georgie, Bill Smoke, Haskell Moore, sora Noakes, interpretati de Hugo Weaving sau Lloyd Hooks, Denholme Cavendish, Ser Rhee, Kona Chief, creionati de Hugh Grant- suflete care, in ciuda reincarnarii, nu acced spre o treapta superioara si cei care lupta pentru libertate, ale caror spirite se supun transformarii si desavarsirii. Pentru cei din urma, iubirea sub toate formele ei, functioneaza fie ca un element declansator, fie este treapta finala in calea lor spre implinire. Orasul futurist Neo Seul poarta amprenta fratilor Wachowski in asemanarea izbitoare cu un The Matrix, cu accente de Blade Runner iar numele personajului Luisa Rey si faptul ca masina in care se afla, cade de pe un pod, ma duce cu gandul la The Bridge of San Luis Rey (1982). Ca sa nu mai spun ca felul in care fabricantele sunt ucise si transformate in proteinele din bautura Soap, cu care se hranesc celelalte clone, mi-a amintit foarte clar de Soylent Green, un film din 1973, cu acelasi subiect. Cred ca aceasta incursiune voita in cinematografie- personajul Meronym desprins parca din Star Trek, limbajul droog gen A Clockwork Orange al lui Zachry- nu face decat sa reitereze ideea pe care cei trei regizori au vrut s-o transmita si anume ca, lucrurile bune sau rele pe care le facem in prezent, ne leaga de trecut si ne creeaza viitorul si ca fiecare actiune a noastra va avea un impact, pozitiv sau negativ, asupra generatiilor viitoare.

Desi au fost momente in care filmul mi-a zdruncinat increderea in ochiul meu intuitiv de cinefil prin constructia sa alambicata, ceea ce mi-a placut la Cloud Atlas este faptul ca reda aceasta revelatie relativ banala a mesajului printr-o explozie de forma si continut; este remarcabil felul in care povestile sar de la una la alta intr-o maniera inselatoare si, in acelasi timp, studiata iar impostazele atipice in care actorii au fost distribuiti, precum si machiajul exceptional care face acest lucru posibil, sunt mai mult decat un truc de scamator, sunt o simfonie de identitati. Hugh Grant joaca rolul unui afacerist fara scrupule si fara gusturi vestimentare, insa este aproape de neinchipuit ca si lider canibal, cu chipul tatuat salbatic, iar Hugo Weaving apare ca un diavol/spiridus, in timp ce complexitatea lui Hanks ca si crescator de capre intr-un viitor sumbru sau doctor nebun in 1800 care incearca sa-l otraveasca pe tanarul notar pentru bani, este remarcabila.

Deci, avem roman premiat, avem distributie, avem regizori talentati, avem spectacol, avem artificii, avem tehnici de machiaj uluitoare, ar trebui sa avem un produs final, cel putin la fel de promitator precum ne sugereaza premisele; insa Cloud Atlas pare ca a pierdut ceva pe drum caci stradaniile initiale ale celor trei regizori sau lipsa lor de concordanta nu s-au materializat in cea mai buna creatie cinematografica a anului 2012.


Post a Comment