; movieschocolatebooks: Povestirile Evei Luna

Pages

Saturday, November 24

Povestirile Evei Luna

Prima oara am auzit de Isabel Allende, cand o prietena m-a invitat sa vedem la cinema ecranizarea romanului sau, The House of  the Spirits (Casa spiritelor). Nu stiam prea multe despre realismul magic, desi citisem Un veac de singuratate, dar m-a fascinat stilul acela pasional, in care se impleteau realitatea cruda cu fantasticul, intr-o maniera atat de fireasca. Mi-am reorientat lecturile si am inceput o lunga relatie pasionala cu latino-americanii- Marquez, Vargas Llosa, Alejo Carpentier. I-am iubit pe toti, dar loialitatea mea s-a tesut treptat in jurul Isabelei Allende. Cel mai mult ma fascineaza talentul cu care incapsuleaza, in cateva mii de cuvinte, povesti pline de pasiune, tumultoase, cu umor si cu personaje care raman cu tine mult dupa ce ai lasat cartea din mana.


Povestirile Evei Luna sunt un amestec captivant de imagini, mirosuri, sunete, figuri care te invaluie din prima pagina si te poarta, cand mai navalnic, cand mai lent, peste locuri, timpuri si povesti de demult. Eva Luna, alter ego-ul scriitoarei, cu care cititorul fidel s-a familiarizat deja, se strecoara discret in Din tarana suntem fauriti, alaturi de Rolf Carle, barbatul care se vindeca de propriile traume prin inocenta unei copile, desi prezenta ei se simte in fiecare dintre personajele feminine ale Isabellei Allende.
In Cadou pentru o iubita, Horacio Fortunato, un circar vanitos, plin de imaginatie si cu spirit mercantil, se gaseste complet dezarmat in fata farmecelor firavei, insignifiantei, Patricia Zimmerman, femeie maritata, pe care nu reuseste s-o cucereasca, nici cu gesturi galante, nici cu cadouri scumpe. Plin de pasiune, dar neputincios in fata sortii potrivnice, apeleaza la batranul sau bunic, care ii impartaseste cel mai mare si simplu secret: "Fa-o sa rada, cu asta nu dai gres la femei..." Horacio regizeaza cel mai opulent spectacol de circ in gradina femeii, incununat de sosirea sa intr-un car alegoric care ii zmulge acesteia un hohot de ras.
Pasiunea este cuvantul cheie si in Fata perversa, unde Elena, fiica, senorita Sofia, mama si Juan Jose Bernal, obiectul dorintelor celor doua, construiesc un triunghi amoros. Elena este o fiinta stearsa, lipsita de farmece si de prezenta de spirit, care isi imparte viata anosta intre scoala si munca zilnica in pensiunea tinuta de mama sa. Venirea chiriasului artist le bulverseaza pe amandoua si declanseaza trairi puternice, ce incep sa devoreze sufletul si trupul Elenei. Mistuita de porniri si consumata de faptul ca Juan Jose prefera carnea de femeie a mamei ei, Elena se strecoara intr-o noapte in patul acestuia. Initial sedus de miscarile fetei, Juan Jose ii da seama ca strange in brate femeia nepotrivita si acest lucru duce la alungarea acesteia, timp de sapte ani, intr-un internat de calugarite. Prima parte a nuvelei descrie amanuntit starile contradictorii si pasiunea crescanda a Elenei, in timp ce in cea de-a doua parte, scriitoarea se focalizeaza pe trairile lui Juan Jose, care desi se casatoreste cu seniorita Sofia, nu poate sa uite "amintirea oaselor fragile". Totul culmineaza cu sosirea fetei de douazeci si sapte de ani, impreuna cu logodnicul, in casa parinteasca. Profitand de un moment de singuratate, Juan Jose isi marturiseste sentimentele dar amintirea fetei perverse a disparut din mintea Elenei.

Pasiunea nu tine cont de varsta in nuvelele Isabelei Allende: ea isi face simtita prezenta si la cei saptezeci de ani ai Binefacatorului din Palatul Fantoma, care rapeste sotia mai tanara, dar blazata, a unui ambasador, pentru a o putea iubi, pierdut de lume, intr-un palat de vara, in mijlocul junglei. Odata consumata, povestea sfarseste diferit pentru cei doi: Binefacatorul se intoarce in capitala, pentru a muri in uitare iar Marcia se contopeste cu locul luxuriant, misterios, inconjurata de soapte.Toate cele douazeci si trei de nuvele din volumul Povestirile Evei Luna iti rezerva partea lor de fantastic si de mister, antrenandu-ti toate simturile, trezindu-ti senzatii puternice si creand o dependenta placuta care te face sa iti doresti sa le recitesti, descoperind de fiecare data alte nuante, alte valente.Post a Comment