; movieschocolatebooks: Lawless- the ultimate gangster movie

Pages

Saturday, November 24

Lawless- the ultimate gangster movie

Lawless este povestea celor trei frati Bondurant- nume ce ilustreaza spiritul din care sunt caliti- prinsi in valtoarea perioadei late prohibition si care reusesc sa supravietuiasca, infruntand cu un curaj nebun, adesea pompos, mana lunga a legii, reprezentata de personajul lui Guy Pearce, Charlie Rakes. Forrest, capul familiei, ii tine sub aripa sa pe cei foi frati, Howard si Jack si conduce o afacere de succes -produce ilegal alcool de buna calitate- care se intinde dincolo de granitele catunului Franklin.

Echilibrul initial este disturbat de aparitia adjunctului serifului, Charlie Rakes, care vine de la Chicago, hotarat sa spulbere aura de invincibilitate a fratilor Bondurant. Inca de la inceput, Rakes si Forrest se posteaza pe pozitii diferite, incapatanarea si mandria celui din urma, in opozitie cu aerul spilcuit, metrosexual si cruzimea lui Rakes. In spatele conflictului etern bine/rau, stau povestile de dragoste dintre Forrest si Maggie, interpretata cu delicatete de Jessica Chastain si Jack - mezinul si raissoneur-ul filmului - si Bertha Minnix, fiica pastorului comunitatii.

Tom Hardy (Forrest Bondurant) face primul sau rol serios dupa partituri secundare precum cele din Inception (2010) sau This Means War (2012); interpretarea sa este sensibila, in ciuda aerului de duritate. Howard (Jason Clarke) este un spirit traumatizat de ororile Primului Razboi Mondial, care atunci cand e treaz, isi urmeaza cu loialitate fratele iar cand se afunda in mrejlele licoarei albe, fara nume, uita de promisiuni si datorii. Jack (Shia LaBoeuf) este fratele mai mic, care nu este gratulat cu prea multa incredere dar care are initiativa, curaj si multa sensibilitate. Felul lui mucalit de a atrage atentia o cucereste pe Bertha (Mia Wasikowska) care penduleaza intre datoria filiala si primii fiori ai dragostei.


Filmul are ceva din prietenia celor trei nelegiuiti ai lui Scorsese (Good Fellas) desi personajele lui Hillcoat se ghideaza dupa alte reguli si principii de viata. In ciuda asteptarilor, filmul nu abunda in scene de violenta, ci este mai degraba focalizat pe conturarea unor personaje memorabile, precum cel al gangsterului Floyd Banner, interpretat de Gary Oldman sau cel al politistului Charlie Rakes, caruia regizorul John Hillcoat ii traseaza accente de psihopat.

Americanilor le plac povestile cu iz epic - vezi American Gangster - si nu ar fi de mirare ca filmul sa primeasca vreo nominalizare la Oscar 2013, fie doar pentru distributia generoasa si evocarea unei perioade glorioase a istoriei lor - The Roaring Twenties!
Post a Comment