; movieschocolatebooks: Brief Encounter

Pages

Tuesday, November 27

Brief Encounter

Exista in viata fiecaruia dintre noi cateva intalniri memorabile, de capatai, care ne fac ceea ce suntem, ne spun unde trebuie sa ajungem si, daca suntem cu adevarat norocosi, ne ajuta sa obtinem ceea ce vrem. Cred ca momentul in care am vazut Brief Encounter a fost o astfel de intalnire decisiva: m-am indragostit iremediabil de filme. Am vazut sute de filme de atunci, unele mai spectaculoase, altele mai superficiale, insa Brief Encounter este ca o prima iubire: obsedant, captivant, a tender spot.  
Filmul este, bineinteles, o poveste de iubire neconsumata, intre doi oameni casatoriti. Laura Jesson (Celia Howard) este mama a doi copii si merge, cu trenul, in fiecare joi, la cumparaturi si sa vada un film intr-un orasel din apropiere. Intr-o astfel de zi il intalneste, pe peronul garii, pe Alec Harvey (Trevor Howard) un doctor care lucreaza o zi pe saptamana in acelasi orasel. Se simt bine unul in compania celuilat si treptat, intre ei se nasc niste sentimente mai puternice. O vreme, se intalnesc cu spaima amantilor de a nu fi recunoscuti, fara a petrece vreo clipa impreuna dincolo de barul garii. Incercarea de a deveni amanti cu adevarat esueaza si cei ii isi dau seama ca relatia lor nu are nici un viitor si decid sa se desparta. Intalnirea finala este evident in gara -Alec s-a hotarat sa plece in Africa sa lucreze ca doctor- insa aparitia unei prietene vorbarete, Dolly Messiter, le rapeste sansa de a-si lua cu adevarat adio. Trenul lui Alec soseste, acesta o saluta pe Dolly si o strange usor pe Laura de umar, fara niciun cuvant. Laura reuseste sa iasa pe peron, orbita de luminile trenului, innabusindu-si probabil impulsul de a se arunca pe sine. Se intoarce acasa la sotul care, pentru prima oara, ii citeste zbuciumul de pe chip si o imbratisaza ingrijorat.
Brief Encounter este castigator al Palme d’Or in 1946, Celia Howard a fost si ea premiata cu Premiul pentru Cea Mai Buna Actrita al Academiei Britanice in 1947 iar filmul este apreciat ca fiind unul dintre cel mai bune filme britanice ale tuturor timpurilor. Este o carte de vizita greu de ignorat si, pentru cinefili, o invitatie de nerefuzat. Evident ca am aflat toate aceste lucruri mult dupa ce ma indragostisem de filmul alb-negru, cu dialoguri simple, sincere, cu saruturi inocente, de demult si cu muzica lui Rachmaninov pe fundal. L-am revazut mai tarziu, incantata sa descopar ca regizorul, David Lean, realizase un alt film preferat- Doctor Jivago- si ca avea o magie si o stralucire aparte, acea magie a povestilor atemporale, care isi tes nefericirea/fericirea intre doua trenuri/doua lumi, in mijlocul unei multimi de oameni grabiti si indiferenti. Brief Encounter nu este trist, este o poveste clasica de iubire care, desi nu are dialogurile comice si subtile din Gara pentru doi, un alt film despre dragoste si trenuri, are profunzime si farmec.  

Fiecare intalnire cu noi, cu ceilalti, cu cartile sau cu filmele este unica si irepetabila. Unele sunt atat de fulgeratoare, atat de intense incat ne lasa fara rasuflare pentru o vreme sau pentru o viata; trebuie doar sa ne acordam ragazul si seninatatea de a le savura si de a le pastra in sufletul nostru, in jurul nostru, in biblioteca noastra sau in mintea noastra. 
Post a Comment